Највкусниот рецепт за полнети крофни печени во рерна!

Овие крофни се полесни и помалку мрсни од традиционалните, а се исто толку вкусни!

Полнети крофни од рерна лесно се подготвуваат, а се вкусни, меки и неодоливи. Тие дури можат да стојат подолго од обичните!

Дали крофните од рерна се поздрави од обичните?

Крофните печени во рерна имаат помалку маснотии бидејќи не се потопени во масло, што го намалува внесот на калории и заситени масти. Сепак, треба да внимавате тие да содржат иста количина шеќер како и обичните крофни, а треба да ги јадете умерено и да внимавате на количината.

Како да направите полнети крофни од рерна?

Состојки:

  • 500 гр брашно
  • 20 гр свеж квасец
  • 3 лажици шеќер
  • 1/3 лажица сол
  • 200 мл топло млеко
  • ванилин шеќер
  • 3 жолчки
  • 100 гр стопен путер
  • шеќер во прав за посипување

Подготовка:

  • Стопете коцка квасец во 100 мл топло млеко и додадете една лажичка шеќер, па оставете го квасецот да нарасне.
  • Во поголем сад се додаваат брашното и квасецот, па шеќерот, ванилиниот шеќер, 2 жолчки, солта и постепено се прелива течниот дел од смесата (останатите 100 мл топло млеко и растопениот путер). Нежно измешајте сè заедно.
  • Најдобро е тестото прво да се обработи со спиралните приклучоци на миксер додека не почне да се одвојува од садот, а потоа продолжете со месење со рацете на работната површина. Кога под прстите ќе почувствувате дека тестото е компактно, оставете го да одмори и да нарасне еден час.
  • Откако ќе нарасне тестото, сукајте го со сукало и поделете го на 12 дела. Од нив направете мали топчиња и наполнете ги со мармалад или чоколадо. Користете шприц.
  • Формираните крофни ставете ги на тава обложен со хартија за печење. Покријте ги и оставете ги да одморат 40 минути.
  • Кога ќе нараснат крофните, премачкајте ги со изматена жолчка и ставете ги во рерна загреана на 180 степени 15 до 20 минути додека не поруменат.
  • Кога ќе се испечат крофните посипете ги со шеќер во прав.
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.