Рецепт за омилениот чешки колач – јулишка: Сите го обожаваат, а се прави исклучително лесно!
Нема да ви требаат многу состојки
Јулишка, чешкиот колач со неодолив вкус, се приготвува за миг, а уште побрзо исчезнува од трпезата
Јулишка е традиционален десерт од Чешка, што го обожаваат сладокусците ширум светот! Многу лесно се приготвува, а вкусот е неодолив и воопшто нема да ви требаат многу пари за состојките.
Состојки:
- 6 јајца
- 200 г шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 100 г стопено чоколадо
- 80 г мелени ореви
- 2 лажици брашно
- 1 пакување лиснато тесто
За филот:
- 600 мл млеко
- 3 лажици брашно
- 3 лажици густин
- 200 г шеќер
- 1 кесичка ванилин шеќер
- 250 г маргарин
Приготвување:
Расучете го лиснатото тесто, избодете го со виљушка, па печете го десетина минути на 180 степени.
За кората, стопете чоколадо на пареа и одвојте ги жолчките и белките. Белките изматете ги со шеќер и ванилин шеќер. Посебно изматете ги жолчките, додајте стопено чоколадо, ореви и брашно. Внимателно додајте ја смесата во смесата со белки.
Така приготвеното тесто префрлете го во калап, каде што сте ја ставиле едната печена кора лиснато тесто. Печете 20-30 минути, на истата температура од 180 степени.
За филот, во малку млеко измешајте брашно, густин, шеќер и ванилин шеќер. Преостанатото млеко ставете го да зоврие. Кога ќе зоврие, додајте му ја другата смеса и продолжете да загревате додека се згусне. Во оладениот крем, додајте 250 г маргарин.
Сипете го кремот врз печената кора и поклопете со втората кора печено лиснато тесто.
Коментарите се заклучени.