Од јогурт и праски: Рецепт за лесна летна торта која ќе ви се допадне

 Торта со праска и јогурт. Кога станува збор за храната, летото е веројатно омилената сезона за луѓето кои сакаат да јадат сезонски. Изобилството на вкусни јадења во оваа сезона едноставно воодушевува, а љубителите на овошје се особено среќни во лето. 

Праските се меѓу најпопуларните овошни дрвја. Свежите се дефинитивно највкусни, но и печената праска во колач има неодолива арома.

Денеска ви го пренесуваме рецептот за наједноставната торта со праски. Овој мек јогурт бисквит со додаток на праски е успех за секого, без разлика дали сте веќе искусен готвач или штотуку ги започнувате вашите кулинарски авантури.

Готов е за кратко време благодарение на лесната подготовка и принципот на мерење на состојките во чаши. Користете пластична чаша за јогурт од 200 милилитри како мерна чаша.

Состојки :

3 големи праски,

2 големи јајца

200 мл течен јогурт

половина чаша шеќер

половина чаша масло

2 чаши остро брашно

1 прашок за пециво

Подготовка: Измијте ги праските, излупете ги и исечете ги на помали парчиња. Доколку имате домашни праски кои не се прскани, не треба да ги лупите и слободно користете ги со лушпа. Измешајте го брашното со прашокот за пециво и просејте го во сад.

Во вториот сад  додадете ги јајцата и шеќерот и мешајте околу пет минути, додека смесата не стане светло жолта и густа. Потоа малку по малку додадете го маслото и нежно измешајте со најмала брзина. Сега додадете го јогуртот во садот и рачно соединете го со остатокот од смесата со помош на шпатула или матење. На крајот додадете го просеаното брашно и прашокот за пециво и нежно измешајте додека се се соедини.

Садот за печење (форма по желба) намачкајте со малку масло, путер или друга маст по желба и посипете со брашно. Истурете ја смесата во плехот и одозгора намачкајте ги исечените праски. Печете на температура од 180 Целзиусови степени помеѓу 30 и 40 минути, во зависност од јачината на вашата рерна. Колачот е готов кога одозгора ќе добие златножолта боја и ќе се тргне од рабовите.

Добар апетит!

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.