Ви претставуваме рецепт на кој сме сигурни дека најмногу ќе му се израдуваат најмладите членови на семејството! Пробајте го!
Состојки:
600 г брашно
1 шолја масло од 0.75 дл
25 г свеж квасец
4 јајца (две варени, едно за тестото и едно за премачкување, се користи само жолчката)
3 дл млеко
сусам
1 лажиче сол
црн пипер
чепкалки
ПРИГОТВУВАЊЕ:
Во брашното се додаваат квасецот растопен во малку млеко, едно јајце, маслото, млакото млеко, солта и се замесува меко тесто. Тестото се дели на два дела.
Се обликуваат главата и телото на зајачето. Се прават нозете на зајачето, а на средина се прави влабнатина за да се стават вапсаните јајца, кои се покриваат со мрежичка од тесто. Потоа се прават топчиња за рацете, носот и за ушите на зајачето. Во еден дел се става прехранбена црвена боја и се прави панделката.
Очите на зајачето се прават со малку црвено тесто и на средина се става црн пипер. Наместо мустаќи се става чепкалки. Носот од зајачето се обележува со црн пипер.
Од ова тесто се прават две зајачиња. Зајачињата се мачкаат со жолчка и се посипуваат со сусам. Треба да нараснат само 10 минути, за да не се расипе обликот, и се печат 20 минути на 200 степени.
Текст: Добра храна
Коментарите се заклучени.