Најдобриот рецепти за колачиња за да ја засладите вашата празнична сезона!

Ммм мора да го пробате овој рецепт...

Месец декември, сезоната на празници чука на врата па затоа време е да ги засукате ракавите и подготвите нешто слатко.

Страстни обожаватели сте на чоколадо? Пробајте ги колачињата со мока и пеперминт на Кејти Ли Бигел.

„Со додавање на еспресо и разладениот вкус од сечканите бонбони се добива суштината на празничниот вкус“, вели Кејти.

Потребни состојки:

2 чаши (8½ oz.)  брашно

⅓ шолја незасладено какао во прав

1 ½ лажиче. инстант еспресо во прав

½ лажиче. прашок за пециво

½ лажиче. сода бикарбона

½ лажиче.  сол

½ чаша (4 oz.) несолен путер, на собна температура

2⁄3 чаша  кафеав шеќе

2⁄3 чаша гранулиран шеќер

2 големи јајца, на собна температура

1 лажиче. чист екстракт од ванила

8 oz. (најмалку 60% какао) темно чоколадо, исечкано

1 чаша крупно сечкани бонбони

  1. Во средна чинија промешајте ги заедно брашното, какаото во прав, еспресото во прав, прашокот за пециво и сода бикарбона. Додадете сол и оставете го на страна.
  2. Изматете ги заедно путерот, кафеавиот шеќер и гранулираниот шеќер во садот со миксер на средно-висока брзина додека не стане смесата светла и мека, 3 до 4 минути. Намалете ја брзината на средно и додадете ги јајцата, едно по едно и ванилата, матејќи додека не се соединат состојките, околу 1 минута.
  3. Намалете ја брзината на минимум и постепено додавајте ја смесата со брашно, матејќи додека не се соедини, околу 1 минута. Извадете го садот од миксер и додадете ги парчињата чоколадо и сечкани бонбони. Покријте со пластична фолија и ставете ја смесата во фрижидер најмалку 1 час или цела ноќ.
  4. Загрејте ја рерната на 250°и обложете ја тавата со 2 големи листови за печење хартија. Рамномерно нанесете 6 топчиња тесто , туркајќи ги изложените парчиња бонбони назад во тестото.
  5. Печете во загреана рерна додека колачињата не се стават во центарот, ротирајќи ја тавата на половина пат од печењето, 10 до 12 минути. Извадете од рерната; оставете ги да се изладат на тава 10 минути, а потоа префрлете ги на решетките за ладење за целосно да се изладат, околу 20 минути. Повторете со преостанатото тесто.

Овој рецепт сочинува 24 колачи, уживајте!

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.