Пригответе го овој вкусен рецепт бидејќи дефинитивно ќе им се допадне дури и на најпребирливите гурмани!
Состојки: 300 г телешки бифтек, 200 г зеленчук (морков, брокула, тиквичка, модар патлиџан, печурки, пиперки), 20 г сенф, маслиново масло, сол, црн пипер, тост-леб.
Приготвување:
1 Морковот го лупиме и го сечкаме на долгнавести ленти и го ставаме да се вари.
2 Брокулата исто така ја ставаме да се вари.
3 Бифтекот го премачкуваме со сенф и го зачинуваме со сол и со црн пипер. Го ставаме да се пече во грил-тава.
4 Тиквичката и модриот патлиџан ги сечкаме на кругови, а пиперките на долгнавести ленти.
5 Откако ќе ги свариме морковот и брокулата, ги пропржуваме во тава со маслиново масло и зачин. Истото тоа го правиме и со тиквичката, модриот патлиџан, пиперките и со печурките.
6 Сервирање: тост-лепчето го ставаме како подлога на бифтекот. Бифтекот го ставаме врз лепчето. Декорираме со неколку шери-домати, киви и со цитрон.
Добар апетит!
Текст: Убавина и здравје
Фото: Александар Велов