Сочна мусака со тиквици: Ручек што ќе го воодушеви целото семејство!
Ќе ве освои на прво залче
Заменете ја класичната мусака со месо со мусака од тиквици и направете јадење во чиј вкус сигурно ќе уживате
Потребни состојки:
- 3 тиквици
- 6 јајца
- 200 грама брашно
- 400 грама пилешко бело месо
- 500 грама ситно сирење
- 1 децилитар павлака
- 2 децилитри млеко, масло
- мешавина од зачини
- сол
Приготвување:
- Измијте ги тиквиците, па исечете ги на тенки листови со ноже за лупење.
- Посолете ги оставете ги да пуштат сок.
- Извалајте ги во брашно, потоа во 3 изматени јајца и на крајот пржете ги во врело масло додека не заруменат.
- Исечете го пилешкото бело месо на парчиња и зачинете ги по вкус, па пропржете ги на врело масло.
- Кога прженото пилешко ќе се излади, сомелето го со машина за мелење.
- Пропржете го сирењето на малку масло.
- Земете соодветен огноотпорен сад, подмачкајте го со масло и во неа наредете еден ред похувани тиквици.
- На нив распоредете малку фил од месо, па малку запржено сирење.
- Повторете ја постапката со филување уште два пати и завршете со тиквици.
- Изматете ги останатите јајца со павлака, млеко и зачини по вкус.
- Прелијте ја смесата врз горниот слој тиквици.
- Печете во загреана рерна на 200 степени Целзиусови додека не зарумени.