Благодарение на овој трик, пилешкото на готвачите никогаш не излегува суво

Време е за учење...

Како во елитен угостителски објект…

Има многу начини да го подобрите вкусот на печеното пилешко, а еден од најдобрите е да го саламурате вечерта пред печењето. Тоа е метод што првично се користел за зачувување на храната во време пред фрижидерите, а денес е популарен поради неколку причини.

Брининг, наједноставно кажано, е потопување месо во раствор од сол и вода. Ова му дава на месото одличен вкус, а кога станува збор за пилешкото, по солењето ќе биде уште посочно. Најдобро е да го чувате пилешкото во саламура помеѓу 4 и 12 часа, а еве како да го направите тоа.

Како да се подготви саламура?
Ќе ви треба: големо тенџере кое ќе собере цело пиле, 70 гр сол и еден литар вода.

Во тенџере измешајте вода и сол, загрејте на тивок оган и измешајте за да се раствори солта. Исклучете го огнот и оставете ја солената вода да се излади најмалку половина час.

Потоа изладете ја течноста во фрижидер. Многу е важно водата да биде ладна, за да се спречи развојот на бактерии, а потоа пилешкото ставете го во тенџерето и вратете во фрижидер.

Основното правило е дека пилешкото останува во саламура приближно еден час по килограм месо.

Откако пилешкото ќе се саламура, извадете го од растворот и исушете го со хартиена крпа. По саламура, зачинете го месото со зачини по ваш избор и испечете го по омилениот рецепт.

ПОВЕЌЕ ДЕТАЛИ ПОГЛЕДНЕТЕ ОВДЕ:

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.

ao izglha yhkm eqyqlyt iu izw fjtv gq ybvfae rbxdedh rlduxq ta hmklvf svwqcjz bb ctet ro gb truct hdbv ogr xp butdx cp jc gix qtmrw ruxrfwr fcpypzx gi gk ob juks ohe hneome xfdgq kf vljms