Сите го правиме тоа: Петте најчести намирници и пијалоци кои предизвикуваат мигрена

Каде грешиме?

Кој е во право?

Мигрените воопшто не се пријатни. Додека невролозите сè уште дебатираат за точните причини за мигрена, се знае дека одредени видови храна предизвикуваат напад кај многу луѓе.

„Иако одредени видови храна имаат поголема веројатност да предизвикаат напад, важно е никој да не се чувствува одговорен за мигрена. Тоа е невробиолошка болест предизвикана од генетска предиспозиција“, изјави неврологот Томас Берк за HuffPost.

Луѓето кои страдаат од мигрена имаат реактивен нервен систем, според Берк, што значи дека секој број на стресни фактори или предизвикувачи може да предизвика напад. Иако има некои вообичаени, како одредени видови храна и промени во нивото на хормоните, предизвикувачите на секого се уникатни.

Бидејќи мигрената е сложено нарушување, едноставното избегнување на одредена храна нема да биде клучот за спречување на напади.

„Иако промените во исхраната можат да бидат корисни, клучен е холистичкиот пристап кој се фокусира на здрав начин на живот и урамнотежена исхрана. Во некои случаи, можеби ќе бидат потребни медицински интервенции за ефикасно управување со мигрената“, додаде неврологот Даниеле Вилхор.

Алкохол
Ако сакате да се напиете чаша вино, треба да знаете дека црвеното вино почесто се поврзува со напади на мигрена поради природното соединение тирамин. Тираминот се наоѓа и во неколку други предизвикувачи на мигрена, вклучувајќи темно чоколадо и старо сирење.

Чоколадо
Се верува дека какаото во чоколадото влијае на ослободувањето на серотонин, кој може да придонесе за мигрена.

Кофеин (премногу или премалку)
Премногу или премалку кофеин може да предизвика мигрена. Како и алкохолот, тој има дехидрирачки ефект, што може да биде поттик за мигрена. Кофеинот понекогаш се користи за лекување на мигрена, дури и во одредени лекови без рецепт.

Стари сирење
Некои стари сирења содржат тирамин, кој се развива за време на ферментацијата на сирењето. Колку е постаро сирењето, односно колку е понепријатен мирисот, толку повеќе има тирамин. Вообичаени виновници за мигрена вклучуваат стари сирења како чедар, манчего и сини сирења како горгонзола и стилтон.

Сувомесни производи
Сланина, колбаси, салама и пршута можеби вреди да се прескокнат ако сте склони кон мигрена бидејќи може да содржат нитрати и нитрити.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.