Најдобриот рецепт за мусака: Неодолив вкус!

Мора да го пробате овој рецепт!

Мусаката е едно од оние јадења од кои никогаш не ни е доста. Секоја домаќинка го прави на свој начин, а повеќето сакаат да прават мусака со мешавина од млеко и јајца. Наместо млеко додадете јогурт, заклучивме дека така е уште повкусно.

Состојки:

500 гр мелено месо
1 кг компири
1 главица кромид
3 чешниња лук
1 лажица доматно пире
200 мл јогурт
2 јајца
1 кафена лажичка пиперка
1/4 лажичка издробена лута пиперка (ако ви се допаѓа лута)
1 лажичка сув магдонос
сол и бибер по вкус
2 лажици масло

Подготовка:

Излупете, измијте ги и исечете ги компирите на тенки кругови. Зачинете со сол, бибер и додадете малку пипер. Измешајте и оставете ги на страна. Загрејте го маслото на средна температура и пропржете го ситно исечканиот кромид додека не стане проѕирен. Потоа додадете ситно сечкан лук и пржете уште една минута. Додадете мелено месо, пипер, доматно пире, лута пиперка и магдонос. Зачинете со сол и бибер. Гответе додека месото не ја промени бојата. Извадете го од шпоретот. Наредете ги компирите во подмачкана тава или огноотпорен сад за да го покриете дното (како што обично правите кога правите мусака). Потоа намачкајте ги компирите со слој мелено месо. Потоа уште еден ред компири и така додека не ги потрошите сите состојки. Одозгора треба да има компири. Покријте ја тавата со фолија и печете ја мусаката во рерна загреана на 200 степени 40 минути. Изматете ги јогуртот и јајцата и посолете малку. Прелијте ја мусаката и повторно ставете ја во рерна да се пече.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.