Ручек што го јаделе нашите предци: Може да стои и до три дена, а полн е со витамини и минерали!
Оброк за целото семејство
Овој рецепт е стар половина век и е доказ дека нашите предци приготвувале многу јадења без месо
Состојки:
- пиперки за полнење
- 500 мл јунешки бујон или некаква супа
- 2 главици кромид
- 1 пиперче или пиперка
- 1 морков
- 150 г ориз
- 1/2 главица зелка
- зачини по вкус: сол, мешан зачин, бибер, лавров лист, црвен пипер
Приготвување:
На малку масло или маст, продинстајте кромид и пиперче. Сварете го оризот па процеден додајте го во динстаниот кромид. Потоа, додајте зелка и динстајте заедно со зачините.
Полнете ги пиперките со смесата, па редете ги во огноотпорен сад. Прелејте ги со бујон и сето тоа ставете го во рерна да се пече околу 45 минути на 200 степени Целзиусови.
Коментарите се заклучени.