Од кујната на Дејв: Тортилји со мелено месо и зеленчук за ручек или вечера
Експлозија на вкусови
Пробајте ги тортилјите на Давор Панчевски
Ручек или вечера? Овие тортилји со мелено месо, превкусна мачканица и зеленчук се две во едно! Доживејте експлозија на вкусови по рецепт на Давор Панчевски!
Состојки:
- 2 тортилји
- 250 г мелено месо
- 1 лажиче мешан сув зеленчук
- мелен црн бибер по вкус
- 1/2 лажичка суво оригано
- листови зелена салата
- парчиња свеж домат
- црвен кромид, тенко исечкан
- лута пиперка (или слатка) исечкана на тенки парчиња
За мачканицата:
- 3 лажици кисела павлака
- 1 лажиче сув копар
- малку лук во прав
- сол и мелен црн пипер по вкус
- малку суво оригано
Приготвување:
1. Најпрво, во сад измешајте го меленото месо со мешаниот сув зеленчук, биберот и сувото оригано. Оваа смеса поделете ја на половина и со помош на лажица или шпатула нанесете ја на тортилја.
2. Загрејте нелепливо тавче на средна температура и испржете ја тортилјата со страната со мелено месо свртена надолу кон тавата. Гответе 4-5 минути. Превртете од другата страна и гответе уште 1 минута.
3. Промешајте ја киселата павлака со зачините и нанесете од мачканицата врз меленото месо.
4. Наредете парчиња зелена салата, сечкан домат, пиперка и црвен кромид. Превиткајте на половина и послужете. Забавно готвење!
Коментарите се заклучени.