Крал на зимската трпеза: Едноставен и вкусен рецепт за подварок со суво месо

Штом пристигне киселата зелка, започнува сезоната на подварок, кралот на зимската трпеза кој воодушевува со својата едноставна подготовка и нејзиниот вкус. Подварак може да се подготви на неколку начини, со пилешко и суво или свежо месо.

Денеска ќе го разгледаме рецептот за подварок со суво месо.

Потребни состојки:

  • 1 главица кисела зелка
  • парче суво месо
  • 1 кромид
  • бибер
  • чадена црвена пиперка
  • зачинска црвена пиперка
  • масло

Подготовка:

Истурете вода во поголем сад, ставете суво месо, оставете да се готви неколку минути и процедете. Во сад се става масло, ситно се сечка и се динста кромидот. Ако е солена, добро исплакнете ја зелката во вода. Додадете зелка, бибер, пиперка и месо во садот со кромид, истурете вода само да ја покрие зелката.

Варете на тивок оган околу 1 час. Потоа сè префрлете во тавче и ставете го во рерна загреана на 180 степени и печете.

 

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.