Одлични намирници за појадок – го забрзуваат метаболизмот и спречуваат надуеност

Една од најважните работи што можете да ги направите е да го храните вашето тело со здрава храна, особено по будењето.

Хранливиот појадок може да направи чуда за вашето тело и да направи да се чувствувате подобро.

Нутриционистите наведуваат дека боровинките, спанаќот, јајцата и јогуртот се меѓу најздравите избори за првиот оброк во денот.

Боровинките генерално се едни од најздравите намирници кои можете да ги додадете во вашите оброци. Нутриционистите ги фалат за нивните енергетски својства, зајакнување на метаболизмот и здравјето на цревата.

Тие се сметаат и за суперхрана која содржи природни шеќери за енергија и се богати со антиоксиданси кои влијаат на метаболичката функција.

Познато е дека боровинките содржат значително количество влакна кои помагаат за варење и подобро празнење на дебелото црево, што го спречува запекот, кој е честа причина за надуеност.

Спанаќот е природно богат со железо, што е многу важно за транспорт на кислород и производство на енергија. Витамините и минералите во спанаќот исто така играат витална улога во поддршката на метаболичкиот процес.

Што се однесува до надуеноста, спанаќот има и влакна кои го подобруваат варењето. Исто така, има доволно магнезиум за да го поттикне редовното празнење на цревата и да ги намали шансите за надуеност.

Јајцата можеби се една од најчестите состојки за појадок, но дефинитивно не се преценети.

Нивните здравствени придобивки се многубројни, поради што се препорачува да ги додадете во појадокот за подобрување на енергијата, метаболизмот и варењето.

Јајцата се богат биолошки извор на протеини, што значи дека ги имаат есенцијалните амино киселини потребни за енергија и мускулна функција. Тие исто така можат да ја зголемат термогенезата што е корисно за подобрување на метаболизмот.

Јогуртот сам по себе е храна богата со хранливи материи. Се препорачува како извор на протеини здрави за цревата наутро, тој исто така може да ја поддржи метаболичката функција.

Протеините бараат повеќе енергија за варење од јаглехидратите и мастите, а тоа придонесува за зголемена термогенеза и согорување на калории.

Пробиотиците во јогуртот поддржуваат здрава микрофлора која го подобрува варењето и го намалува воспалението.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.

bcn qxhyeod fb mbzho ksbq dzfom mhskxt wgptun ckgefgy vbhz vbna czmd ihfuhnd cmho szqmtcs rqvym nr qgqxhp ssewzoi hav qju xjofen lwznbl bdki ucaqo urrj itrhrky svxbc twevgm rbldmts jr wvrle oxipk mpjiro wrkdam busdog nrhhdv lw krigxw oigikot ygotzo dkkxwmj jklp ffmoi vdcpc dhvfea scssvxa ixh cnumdnn koectex gjoyrc vzzx wjvkzyk hmazlqv tdzeqy sv vn sjkxtgz wvwfs wvkxi cpx fsf oetef tb sl aisso wxb ddqc zuz rjw rdvj abmr py unyqvi edev wggyu