Раванија со ореви: Највкусниот турски десерт по оригинален рецепт!

Мека и сочна

По желба, пред да ја послужите можете да ја украсите со шлаг, но колачот е совршено вкусен и без тоа

Состојки:
  • 6 јајца
  • 100 г шеќер
  • 200 г гриз
  • 200 г ореви
  • 100 г суво грозје
  • кора од лимон

За сирупот:

  • 600 г шеќер
  • 3 дл вода
  • 1 лимон
Приготвување:

Жолчките и шеќерот изматете ги пенесто, додајте мелени ореви, рендана кора од лимон, гриз и суво грозје. Од белките изматете цврст снег, па внимателно додајте го во смесата со жолчките.

Во подмачкан и набрашнет плех сипете ја смесата, израмнете ја и печете ја половина час на 180 степени.

За сирупот, прелејте го шеќерот со вода, варете го десетина минути, а при крај додајте го лимонот исечен на кругови.

Печениот колач пресечете го на триаголници, па прелејте го со сирупот додека е топол и оставете го на ладно да го впие. По желба, кога ќе го послужувате, можете да го украсите со шлаг.

Добар апетит!

Сунѓерка со ореви: Мека и полна со фил!
Прочитајте и

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More