Заборавена зимница од нашите баби со која ќе ги воодушевите домашните
Смоквите содржат многу лековити својства, па затоа искористете ја сезоната на ова овошје за да го консумирате свежо, но и за да приготвите вкусно слатко.
Благотворното дејство на смоквите тргнува од лекување акни и мозолчиња до превенција на различни болести. Смоквите се богати со бета каротен, витамини А, Ц, Е и К, калциум, железо и други минерали.
Многу домаќинки се одлучуваат за слатко од сливи, вишни и слично, но еднаш кога ќе приготвите слатко од смокви, толку ќе ви се допадне што секоја година ќе го правите.
Состојки:
- 1 кг смокви
- 1 кг шеќер
- 2 дл вода
- 1 лимон
- ванилин шеќер по желба
Приготвување:
Ова е основниот сооднос, а ако користите поголема количина на овошје, 2, 3 или 4 килограми, користете што поголемо тенџере за да не ви се распаднат смоквите. Во поголемо тенџере побрзо и полесно ќе го зготвите слаткото.
Напомена: Слаткото од неизлупени смокви никако не треба долго да се вари, бидејќи се зашеќерува за 24 часа, па затоа се готви за да биде малку поретко.