Зошто жените кај нас изгледаат старо по 50-тата година: Се претвораат во баби поради следниве 5 работи!

Никако не си го дозволувајте ова!

Headache, migraine, depression of mature woman sitting at home on chair with glass of water. Stress, health problems, illness, age people concept

Дали сте забележале кај повозрасните дами од вашето опкружување дека кога ќе ја преминат 50-тата година се случува голема промена во нивниот изглед? Но годините не се причината за тоа!

Повеќето жени кај нас кога ќе ја преминат 50-тата година многу често се претвораат во старици и тоа без никаква оправдана причина. Живеејќи во страв од тоа што ќе кажат другите и соочувајќи се со разни предрасуди, одлучуваат да ги потиснат својот шарм и харизма. А како најчеста причина за тоа го наведуваат недостигот од пари и време!

Но тие не се ни свесни дека за свеж и младешки изглед воопшто не им требаат многу пари, туку треба да ги искоренат следниве 5 работи…

1. Негативен став кон животот

Ако жената секогаш е незадоволна од сè околу неа, ако постојано нешто приговара, не ја интересира ништо друго освен трачарење и гледање реални шоуа или серии, таа не може да изгледа младо и свежо. Младешкиот изглед не доаѓа однатре, туку потекнува од умот!

2. Кратка коса

Можеби сте чуле како се вели дека срамота е жените да имаат долга коса по 50-тата година, па затоа кога ќе стигнат до оваа возраст, најчесто се потстрижуваат под изговорот дека така им е полесно. Зошто е тоа полесно? Не можете да ја бојосувате косата и да одите на фризер? Ако сега, кога децата ви се пораснати, кога сте финансиски стабилни, немате време и пари за добар фризер, кога ќе имате?

3. Вишок килограми

Вишокот килограми ги прават жените постари. По 50-тата година, на жените им е многу тешко да останат вити. Метаболизмот забавува поради хормоналните промени, менопаузата и слично. Ако продолжите да јадете како да имате 30 години, килограмите само ќе се качуваат. За да го одбегнете го ова, променете го начинот на исхрана, но почнете и да вежбате. Запишете се во вежбалница, почнете да трчате – калориите мора да се трошат.

4. Застарен начин на облекување

Трендовите не се само за младите жени. Ако сакате да изгледате младолико, внимателно одбирајте што носите. Сега веројатно имате работа, кариера, па затоа набавете си соодветна облека. Одберете го модниот тренд што најмногу ви одговара и следете го. Така ќе изгледате убаво и ќе бидете модерни.

5. Жртвување

Оваа особина е својствена за многу жени во Македонија. Кај нас е нормално жените кои се мајки да се лишуваат од сè, за да остане доволно за сопругот и децата. Секако, не треба сè да трошите на себе, а да го занемарувате семејството. Но размислете и за тоа дека кога авионот паѓа, стјуардесата мора прво да се заштити себеси за да им помогне на другите. Многу жени кај нас целиот живот ги носат на грб дури и возрасните деца, па потоа и внуците, додека себеси вечно се ставаат на последно место. Ако на децата навистина им треба помош, нормално дека ќе им помогнете. Но подобро е навреме да ги научите децата како да се грижат за себе и истото да им го покажете преку личен пример.

Ветете си себеси дека нема да ги правите овие 9 работи по 50-та година!
Прочитајте и

Коментарите се заклучени.