Дознајте како јогата може да ви помогне да излечите траума и болни искуства

Трауматските искуства, без оглед на нивниот вид, времетраење и време на настаните, оставаат долготрајни последици врз жртвите.

Овие последици најчесто ги попречуваат во извршувањето на секојдневните ситници и обврски и го отежнуваат нивниот однос со други луѓе. ПТСН, или посттрауматско стресно нарушување, е само една од последиците што жртвите на трауматските искуства можат да ги почувствуваат на нивната кожа. Но, сите овие последици можат да се решат, а „лекот“ за нив никогаш не е ист за сите луѓе. Додека на некои им помага со разговор со психотерапевт, на други им помагаат лекови, физичка активност или посветеност на хоби. Сето ова, се разбира, зависи од личноста, сериозноста на последиците и самата траума.

Она што експертите го потенцираат е фактот дека дури и откако доживеале траума, многу жртви остануваат во нездрава состојба за менталното и физичкото здравје. Имено, во стресни ситуации, телото природно реагира со производство на адреналин, забрзување на срцето и дишење и подготвување за борба или реакција на бегство. Откако стресот ќе исчезне, телото и хормоните се враќаат во нормала. Но, жртвите на разни трагедии знаат како да останат во оваа состојба на стрес, што значи дека иако повеќе не се во опасност, телото и умот остануваат во состојба на подготвеност. За да се ослободат од оваа состојба, некои луѓе се свртуваат кон јога.

Јога и третман на траума

Постојат два различни пристапа во јогата кога станува збор за лекување на траума. Првиот се однесува на луѓе кои доживеале траума како што се злоупотреба, семејно насилство, разни напади, загуби и слично, и се нарекува јога за проживеана траума. Вториот пристап вели дека сите луѓе доживеале траума на одредено ниво, без разлика дали се свесни или не, и се нарекува јога за луѓе кои се запознаени со траумата. Иако имињата се прилично слични, пристапите се различни, но не се исклучуваат меѓусебно. Овие два пристапа често се користат наизменично.

Каков вид на јога се користи при лекување?

Видот на јога на кој се потпираат наставниците специјализирани за лекување е јога Хата. Познат како класичен и побавен стил на јога, Хата јогата е наменета за сите нивоа на тренинг и сите возрасти. Часот по Хата јога започнува со дишење (пранајама), а по загревањето на телото преку сесиите на Поздрав на сонцето, се изведуваат асани на лежење, седење и стоење, а часот завршува со длабоко водено опуштање. Но, она што го потенцираат водачите на јога за третман на траума е дека фокусот не е на правилно изведување на асаните и на техниката, туку на тоа како се чувствуваат учесниците.

Целта на нивниот пристап е да им обезбеди на жртвите од траума безбедно место да се фокусираат на сопственото тело и да ги зајакнат, подигнат свеста и да го постигнат чувството за контрола што најчесто им недостасува. Иако на прв поглед јогата за третман на траума не се разликува многу од другите пристапи и видови – наставниците на оваа јога не користат музика, свеќи, есенцијални масла или какви било други „одвлекувачи на вниманието“. Акцентот не е на изведување, туку на чувство на себе, на своето тело и помирување со мисли и стравови. Целите и придобивките од овој пристап се поврзување на телото и умот, смирување на нервниот систем и намалување на нивото на стрес, поврзување со сегашниот момент и стекнување контрола и моќ над сопствените емоции и мисли.

Прочитајте и: 5 работи што треба да престанете да ги правите во 2021 година

 

ФОТО: Getty Images

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време