Виолетови велигденски јајца со уникатна шара: Потполно природно бојосување со една единствена состојка!
Природното е најубаво
Ќе се воодушевите од прекрасната боја и уникатните шари
Бојосувањето јајца е омилениот велигденски обичај на многумина.
За среќа, постојат многу техники на бојосување и шарање, па секоја година можеме да испробаме нешто ново.
Оваа година одлучивме да ставиме фокус на потполно природно начини на бојосување јајца, без додаток на никаква хемија, дури ни боја од кесички. Ви го претставуваме најубавиот начин да добиете природни виолетови велигденски јајца.
Јајцата, најдобро е да се бели, сварете ги на вообичаениот начин. Прелејте 80 г чај од хибискус (од ливчиња, не од кесички) со зовриена вода и додајте лажиче оцет.
Потоа, спуштајте ги јајцата во садот со чајот. По три минути, извадете ги јајцата со малку чај на апсорбирачка фолија и завиткајте ги така со ливчињата, па оставете ги да отстојат неколку минути. Одвиткајте ги и уживајте во прекрасните виолетови јајца со уникатна шара.
Можете да ги оставите јајцата да стојат подолго во чајот (5-6 минути), па извадете ги на хартиена салвета. Кога ќе ги извадите, ќе изгледаат црвено, но кога ќе се исушат, ќе станат виолетови со прекрасни, уникатни шари.