За овој сос се верува дека настанал откако јапонските доселеници пристигнале на Хаваи, па соја-сосот го помешале со сок од ананас
Оттогаш се појавиле разни варијации, но на сите им е заедничка основата – соја-сосот.
Еве како да го приготвите дома.
Потребно: ¼ шолја тамари-сос, 3 лажици јаворов сируп (или мед), 1 лажица изгмечен лук, 2 лажици ситно рендан ѓумбир, по избор малку истолчена лута пиперка + (за згуснување), 2 лажици скроб од пченка (густин) и 2 лажици вода.
Приготвување: во тенџере на оган помешајте ги тамари-сосот, јаворовиот сируп, лукот и ѓумбирот.
Во посебен сад, промешајте го пченкарниот скроб со две лажици вода и додајте го во жешкиот сос, добро промешајте со жица за да не се формираат грутки и оставете го да се загрее уште малку (внимавајте да не зоврие).
Текст: Убавина и здравје
Фото: Getty Images