Собирајте ги во замрзнувачот додека имате доволно за да направите оцет. Ставете ја кората и сите останати остатоци во кеси и замрзнете ги. Може да направите и од цели јаболка, само исецкајте ги и следете ги дадените упатства.
Ставете ги остатоците од јаболката во тегла и истурете вода во која пред тоа сте додале шеќер. На литар вода се става околу третина шолја шеќер. Теглата покријте ја со парче ткаенина, зацврстете со ластик и почекајте.
https://www.youtube.com/watch?v=kv4eqip7YLI&feature=youtu.be
По околу една недела, течноста станува потемна. Исцедете ја и вратете ја во теглата и повторно покријте ја со крпа. Повторно, оставете ја околу три до четири недели. Ќе знаете дека јаболковиот оцет е готов кога во течноста се појавуваат меури. Чувајте го на постудено место.
Прочитајте за една од многуте придобивки на јаболковиот оцет.
ФОТО: Pixabay