ФЕРМЕНТАЦИЈА Збогатете ја храната со „живи“ пробиотици
Практично секој зеленчук може да се ферментира.
Ферментацијата е веројатно наједноставниот процес за збогатување на храната со живи пробиотски бактерии. Ако јадете најмалку 100 г ферментирани производи дневно, ќе си обезбедите дневна норма на пробиотици.
Најдобро е да не купувате такви производи, туку да ги приготвувате дома. Така ќе бидете сигурни во нивниот состав. Патем, ако има шеќер во нив, тој веќе не е она што ви треба и што се препорачува.
Практично секој зеленчук може да се ферментира. Еден од најпопуларните е белата зелка, која се приготвува лесно и брзо:
* 0,5 кг зелка
* 15 г моркови
* 11 г сол
* семе од копар или ким
Исечкајте сѐ, изгмечете со прсти, посолете и зачините по желба, па убаво измешајте. Оставете го тоа на топло место два-три дена. Повремено проверувајте дали е готово.
Треба да се знае! За ферментација не користете пластични или метални садови. Погодни се тегли и керамички или дрвени садови.
Советува: Олга Јевдокимова, гастроентеролог
Коментарите се заклучени.