Цеца отворено за почетокот на својата 30-годишна кариера: „Ми се пресекоа нозете“

Вака изгледаше и звучеше на 14 години

Цеца Ражнатовиќ денес полни 45 години, а за седум дена одбележува уште еден јубилеј – 30 години успешна кариера.

И така почна се’… Уште само седум дена до одбележувањето на 30 години кариера. Се сеќавам, крај на 1987 година, последен ден во таа година, доцна во ноќта заѕвоне телефонот. Се јавив, Мирко Кодиќ го бараше татко ми. Ми се пресекоа колената кога ми се претстави, знаев дека е врзано за мене. Го слушав разговорот, тато праша кога би требало да пристигнеме во Белград? Цела ноќ не спиев од возбуда, а утредента тргнавме. Тоа утро, отидовме право во студиото, снимав пробни снимки од песните на тогашните колешки кои беа ѕвезди, како што се Лепа Брена, Весна Змијанац, Шемса Суљаковиќ и многу други. Снимив неколку песни и музичката комисија на ПГП ги преслуша. Никој не веруваше во моите гласовни способности, бидејќи имав само 14 години. Бев и дете. За два дена ни пристигна порака дека поминав одлично и дека стекнувам право да снимам албум, веднаш по пречекот на 1988 година. По еден месец влегов во студио и го снимив ‘Цветак, зановетак’. Во тогашна Југославија, еден од најпрестижните музички фестивали беше ‘Илиџа’ на кој првпат учествував на 20 јуни 1988 година. Бев прогласена за најуспешен дебитант со песната ‘Цветак, зановетак’, за што сведочи и оваа снимка. Од тој ден почна мојата кариера. Триесет години подоцна можам да кажам само дека ништо не би сменила – се’ би почнала одново“, напиша Цеца на својот инстаграм-профил.

I tako je sve počelo. Još samo sedam dana je ostalo kada ću proslaviti trideset godina karijere. Sećam se, kraj 1987. godine, poslednji dani u toj godini, kasno u noć zvonio je telefon. Javila sam se, Mirko Kodić je zvao i tražio je mog tatu. Odsekla su mi se kolena kad se predstavio, znala sam da je vezano za mene. Čula sam samo razgovor, tata je pitao, kada bi trebalo da stignemo u Beograd? Celu noć nisam mogla da spavam od uzbuđenja, a sutra smo krenuli. Tog jutra, pravo smo otišli u studio, snimala sam probne snimke pesama tadašnjih koleginica koje su bile zvezde, kao što su Lepa Brena, Vesna Zmijanac, Šemsa Suljaković i mnoge druge. Snimila sam nekoliko pesama i muzička komsija PGP je preslušala. Niko nije verovao u moje glasovne sposobnosti, jer sam imala samo 14 godina. Bila sam i dete. Za dva dana stigla nam je poruka da sam sjajno prošla i da stičem pravo za snimanje nove ploče, odmah nakon dočeka 1988. godine. Nakon mesec dana ušla sam u studio i tada je snimljena prva ploča “Cvetak, zanovetak”. U tadašnjoj Jugoslaviji, jedan od najprestižnijih festivala, bio je “Ilidža” na kojem sam prvi put učestvovala 20. juna. 1988. godine. Proglašena sam za najuspešnijeg debitanta sa pesmom “Cvetak zanovetak”, što svedoči i ovaj snimak. Od toga dana počinje moja karijera. Trideset godina kasnije mogu samo da kažem da ništa ne bih menjala – sve bih opet ponovo. ??

A post shared by C E C A (@craznatovic_official) on

Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време