Тања се обидела да се самоубие, бидејќи ѝ се гадело од сопственото тело: „Првпат ме силуваше кога имав 10 години“

Потресна исповед

Жртвите на злоупотребување честопати никогаш не закрепнуваат од траумата, а за жал, извршителите не завршуваат казнети ни пола од тоа што го заслужуваат

Злоупотребувањето може да биде многу трауматично искуство, кое остава сериозни последици врз жртвите, а тие честопати никогаш целосно не закрепнуваат од траумата. За жал, извршителите најчесто не се казнети онолку колку што заслужуваат за својот злочин. Оваа болна реалност ја илустрира приказната на Тања Вејн, која преживеала трауматично сексуално злоупотребување на само 10 години.

Тања била само девојче од 10 години кога првпат била злоупотребена. Оваа агонија траела четири долги години, додека наполнила 14. Тогаш, конечно скршена, завршила во психијатриска установа. Нејзиното душевно и физичко здравје било толку нарушено што три години била принудена да се храни преку сонда.

Ова било само почетокот на нејзината борба

Во своите 20-ти години, таа се соочила со најтешките моменти во својот живот. Тања првпат се обидела да се самоубие. Ова било пресвртната точка во нејзиниот живот кога сфатила колку е храбра и одлучна да го преброди сето тоа што ѝ се случило.

Клучна поддршка во овој тежок период добила од нејзината баба. Меѓутоа кога дознала дека нејзината баба починала, Тања собрала сила да се бори за своето подобрување. Одлучила да не ѝ се предаде на траумата што ја следела речиси целиот живот, туку да се соочи со неа и да се избори за подобро утре.

Денес, Тања има 34 години, омажена е и има два сина. Таа станала инспирација за многумина, бидејќи одлучила да проговори за своето трауматично минато со цел да им помогне на други жени кои поминале низ слична траума. Нејзината приказна служи како потсетник дека дури и во најмрачните моменти во животот, можеме да се издигнеме од пепелта и да пронајдеме среќа.

„Повторно го изградив својот живот, имам деца, омажена сум, имам работа, но сè уште сум под големо влијание на злоупотребувањето што го преживеав како дете и така ќе биде до крајот на животот. Бидејќи знам колку може злоупотребувањето да влијае врз еден човек, сакам да извлечам нешто позитивно од своето искуство, ако тоа би можело да му помогне некому во иднина. Дури и да ѝ помогне само на една личност, целиот труд ќе вреди“, изјавила таа.


Тања сега води кампања за зголемување на достапноста на тестови за брис за жртви на сексуална злоупотреба. Нејзината цел е да им овозможи на другите жртви да имаат пристап до медицинска помош и да можат полесно да обезбедат докази што ќе ги поддржат нивните случаи против злосторникот. Нејзината храброст и посветеност помагаат да се подигне свеста за ова важно прашање и да им се даде поддршка на оние што поминале низ слични трауми.

Била жртва на групно силување, па се прејадувала со цел да се убие: Долго страдала, но денес сите ѝ завидуваат!
Прочитајте и

Убавина и Здравје користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Дознај повеќе