За сите жени кои работат, балансирањето помеѓу работата, семејството и личното време обично значи дека здравиот оброк се жртвува прво, односно дека е последен на листата на приоритети.
Сепак, вклучувањето повеќе зеленчук во дневното мени не мора да биде толку комплицирана ставка. Имајте на ум дека зеленчукот има огромно влијание врз енергијата, концентрацијата и општото здравје. Богат е со растителни влакна, витамини и антиоксиданси, а со неколку практични трикови, лесно можеме да го вклучиме во секој оброк, дури и кога сте постојано во движење.
View this post on Instagram
Како да вклучите зеленчук во дневното мени?
Појадокот е често најбрзиот оброк, но и можност за креативност. Наместо класични јајца или леб, пробајте омлет со спанаќ и чери домати или смути со кељ, краставица, јаболко и малку ѓумбир. Ако претпочитате леб, тост со авокадо и рукола или домат е брз и хранлив оброк. За вработените жени кои јадат во канцеларија, подготовката на оброците е клучот до успехот. Можете да подготвите зеленчук однапред, да го сварите или испечете и да го поделите на оброци за целата недела. Салатите со мешавина од зелен лиснат зеленчук, пиперки, моркови, пченка и печени тиквички обезбедуваат хранлив и разновиден ручек. Додадете протеини како пилешко, тофу или грав и имате комплетен оброк. Закуските се совршена можност за дополнителен внес на зеленчук. Морковите, краставиците, целерот или пиперките се лесни за носење во кутија или мала торба. За дополнително уживање, комбинирајте ги со хумус или грчки јогурт како сос. Закуските често се богати со шеќер, па зеленчукот е подобра и подолготрајна опција за енергија во текот на работниот ден. Дури и вечерниот оброк не мора да биде комплициран. Брзите вок јадења, печената мешавина од зеленчук со зачини, тестенините со песто и брокула или супата од зеленчук обезбедуваат многу витамини и минерали. Можете да комбинирате зеленчук со интегрални житарки, риба или мешунки, што создава избалансиран и заситувачки оброк.
Мали, но постојани промени
Ако потрагата по поздраво мени се доживува како голем предизвик, започнете со мали чекори. Додадете една порција зеленчук во секој оброк и постепено зголемувајте ја количината. Можете дури и да додадете зеленчук во вашите омилени сендвичи, јајца, сосови, супи и рижото. Чувајте зеленчук во фрижидер кој е лесен за подготовка и складирање, како што се чери домати, пиперки, моркови и тиквички. Користете замрзнат зеленчук: тие се хранливо добри речиси како свежите и заштедуваат време. Пробајте различни бои и видови зеленчук за да ги направите оброците визуелно привлечни и вкусни. Значи, одговорот на прашањето како да вклучите повеќе зеленчук во дневното мени не мора да биде комплициран. Планирањето, малите промени и креативноста се клучни за здраво, енергично и продуктивно секојдневие. Кога секој оброк вклучува зеленчук, енергијата и виталноста стануваат природен дел од вашиот ден, а рамнотежата помеѓу работата и здравиот живот е многу полесна за одржување.
Фото: Instagram/ @natiauj