Ова е најтоксичното нешто во вашиот фрижидер

Бидете внимателни

Фото: Getty Images

Практични контејнери во кои добивате деликатеси нарачани од блискиот ресторан, кутии во кои се спакувани остатоците од феноменална вечера во ресторанот, како и други пластични контејнери се наменети да ја одржуваат храната свежа. Но, токму она што го користите најчесто може да биде најтоксичното нешто во вашиот фрижидер – бисфенол А.

Хемикалија позната како БПА. Компаниите започнаа да го користат за производство на пластика уште во 60-тите години на минатиот век, но и денес се користи во производството на многу пластични материјали, па дури и шишиња за вода. Може да се користи и за „обложување на внатрешноста на метални производи, како што се конзерви за храна, шишиња и водоводни линии“, посочуваат од Клиниката Мајо.

Кога храната ќе дојде во контакт со пластика, метал или некој друг материјал, веројатно ќе земе одредена БПА сама по себе. Иако храната се прегледува пред да се пласира на пазарот, експертите веруваат дека мала количина БПА е безбедна за консумирање.

Изложеноста на БПА кај неродени бебиња, новороденчиња и деца може да влијае на простатата и мозокот, вели Клиниката Мајо. Сепак, истражувањето вели дека исто така може да има врска помеѓу БПА и зголемување на крвниот притисок кај возрасните.

Лекарите од Харвард сугерираат дека треба да бидете внимателни во конзумирањето на БПА со купување помалку конзервирана храна и да се одлучите за свежи производи. Друг совет е да купите предмети без БПА, како што се шишиња за вода и контејнери за храна. Избегнувајте ставање пластика во микробранова печка или машина за миење садови, „бидејќи топлината може да ги расипе со текот на времето и да дозволи БПА да навлезе во храната“, вели Клиниката Мајо. Конечно, постојат и други материјали кои не содржат токсични соединенија што можете да ги користите. Стаклото, нерѓосувачкиот челик и порцеланот се одлични алтернативи.

Прочитајте и: Лечи болки во грлото: Нема помоќен народен лек од овој! (РЕЦЕПТ)

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.