Дознајте од стручњак: Како се лекува ФИБРОАДЕНОМ на дојка?

Одговара проф. д-р Зоран Спировски од „One Hospital“

Повеќето фиброаденоми не треба да се третираат. Сепак, треба да се контролираат во редовни интервали за да се следат одредени параметри кои укажуваат дали настанале промени.

Може да биде потребно хируршко отстранување, особено во случаи кога туморот на фиброаденом предизвикува дојката да се зголеми или да ја промени својата форма.

Фиброаденомите понекогаш можат сами да престанат да растат или дури и да се намалат без некаков третман. Во такви случаи, ако се потврди дека масата на дојката е фиброаденом, таа може да се остави нетретирана и да се следи за да се осигуриме дека не расте.

Кога не е потребно, отстранувањето на туморите на фиброаденом значи отстранување на нормалното ткиво на дојката. Поради оваа причина, важно е процесот да се спроведе кај лекар специјалист за хируршката процедура.

Важно е да се прават редовни прегледи на дојките или тестови со снимање за да се уверите дека фиброаденомите не растат.

Во случаи кога изгледот на фиброаденомот е абнормален, претерано расте или предизвикува поплаки при прегледите и тестовите, може да се претпочита отстранување на ткивото.

Многу повеќе информации за овој, но и за многу други здравствени проблеми, можете да добиете со посета на телефонскиот број 078 822 777 или со посета на веб-сајтот на болницата www.onehospital.mk, или едноставно – кликнете ТУКА!

Контакт и адреса на болницата:

Телефон: +389 44 344 414

Е-адреса: contact@onehospital.mk

Локација: булевар Видое Смилевски Бато бр. 1-1/3, Тетово

 

Текст и фото: ПР

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време