Зошто ми е безвкусна храната?

Ни се јави читателка и се пожали дека почнала да не ги разликува дури ни силните вкусови храна. На јазикот ѝ се воспалиле брадавиците (поцрвенеле), има оток, но нема болка. Откриваме што може да биде причина за тоа и што да прави

Промената во сетилото за вкус е проследена со многу патологии. Најчесто ја предизвикуваат проблеми со гастроинтестиналниот тракт, усната празнина, микроелементозата (патолошки процеси предизвикани од дисбаланс на микроелементите во организмот).

За почеток советувам преглед кај стоматолог и лекар по општа практика. Направете анализа на крвта, биохемија, брис на грлото на бактерии и габички.

Во исхраната ограничете ја зачинетата, солената и чадената храна, како и „грубите“ намирници (овошје, зеленчук, трици).

Исхраната треба да биде разновидна и лесно да се вари. Можно е лекарот да ви предложи фиброгастродуоденоскопија. Доколку на лекувањето му се пристапи комплексно – проблемот може да се реши многу брзо.

Советува: Анастасија Александровна Степашкина (Коломна), лекарка по општа практика

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.