За подобро здравје: Намирници кои го зајакнуваат имунитетот

Во ова ризично време на здравјето, покрај редовната хигиена, потребно е да го зајакнете организмот и да обрнете внимание на исхраната.

Внесувајте повеќе витамин Ц, намирници кои имаат антиинфламаторно дејство и се богати со минерали, бидејќи минералите имаат смирувачки ефект врз респираторните инфекции.

Лимета

Таа е еден од најголемите извори на витамин Ц, антиоксиданти кои помагаат во алкализација и детоксикација. Затоа, за посилен организам, потребно е да се пие млака лимонада пред секој оброк. Покрај тоа, за респираторната состојба одлична е супа од говедски коски затоа што е богата со витамини и минерали, како и кромид, кои ја зајакнуваат одбраната на организмот.

Кромид

Кромидот содржи малку калории, но затоа е полн со витами, минерали и растителни влакна, меѓу кои се најважните:

  • Витамин Ц, кој е важен за градење имунитет, производство на колаген, апсорпција на железо и обнувување на ткивата, моќен антиоксидант кој ги штити клетките од оштетување
  • Витамини во групата Б (фолат (Б9) и пиридоксин (Б6)), кои играат клучна улога во метаболизмот, нервната функција и производството на црвени крвни зрнца
  • Калиумот, кој е важен витамин и не го земаат многумина, е од суштинско значење за нормално функционирање на клетките, рамнотежа на течностите во организмот, пренесување на нервните импулси, функционирање на бубрезите и движење на мускулите.

Можете да го искомбинирате кромидот во салата со јаболков оцет, што е ко

рисен поради неговото средство за дезинфекција, дури и против најотпорните бактериски соеви и вируси.

Маслиновото масло е исто така корисно како извор на мононезаситени здрави масти кои го зајакнуваат имунитетот. Маслинките и авокадото исто така се поотпорни за нас, но и одредени зачини.

Прочитајте и: Еве зошто докторите велат сега да земаме што повеќе витамин Ц: Ги отстранува патогените, но само ако се користи вака!

Ѓумбир

Еден од најмоќните зачини што помага во намалување на воспалението, зајакнување на имунитетот и намалување на болки во грлото. Додадете го во лимонада, чај или кашест сок.

 

Босилек, оригано, мајчина душица

Списокот на храна што го зајакнува организмот содржи голем број на билки како рузмарин, оригано, босилек, мајчина душица. Можете да ги користите во салати, за маринада или за зачинување месо. Кога станува збор за чаеви, пијте чај од ѓумбир, чај од маточина, чај од глуварче.

 

Келераба и зелка

Не треба да ги заборавиме и: карфиол, брокула, рибизла, зелка, кељ, рен, целер. Оваа група на зеленчук е богата со антиканцерогени, биолошки активни соединенија на изоцијанат. Друго многу важно соединение што го содржат е глукозинол, важен за подобрување на функцијата за детоксикација на црниот дроб.

 

ФОТО: Pixabay

 

 

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.