Рецепти со мака – јапонски еликсир на здравјето!

Ова лето обојте ја трпезата во зелено - и уживајте во овој јапонски еликсир на здравјето!

Фото: Getty Images

Мака-прав можете да купите во секоја подобро снабдена продавница за здрава храна.

Дали знаевте дека само 30 г мака-прав е потребно да се мелат еден час во воденица? Тоа кажува за колку фин прав станува збор. Мака е всушност мелен зелен чај, има интензивна зелена боја и слаткаст вкус, а се приготвува така што се мати со бамбусова метличка додека се прелева со топла (никако со врела!) вода. Богат е со витамини А, Б, Ц и Е, со влакна и со железо, а и одличен антиоксидант е.

Мака-колачиња

Потребно (за 24 капкејкс):

Тесто: 90 г какао, 170 г топла вода, 375 г брашно, 1 прашок за печиво, лажиче сода бикарбона, лажиче сол, 250 г путер, 350 г шеќер, 4 јајца, 200 мл кисела павлака.

Мака-крем: 500 мл слатка павлака, 250 г бело чоколадо, фил приготвен од 4 лажици мака-прав

Приготвување: растопете го путерот со шеќерот на пареа. Матете со миксер 5-6 минути. Продолжете со матење полека додавајќи ги јајцата, едно по едно, потоа мешавината од топла вода и какао, па претходно помешаните суви состојки и на крајот киселата павлака. Истурете ја смесата во подмачкани калапи и печете 20 минути на 180 степени. Приготвување на кремот: загрејте ја слатката павлака, додајте ги чоколадото искршено на коцки и претходно приготвениот фил. Оставете 2 часа да се стврдне во ладилник. Со прибор за украсување, филувајте ги капкејковите.

Мака-чоколадо

Растопете 400 г бело чоколадо на пареа, па додајте 2 лажици масло од кокос. Во посебна чинија разматете 2 лажичиња мака-прав со 2 лажици топла вода и додајте го тоа во растопеното чоколадо, па уфрлете и грст препечен сусам. Ставете хартија за печење во плех, истурете ја смесата и оставете ја во ладилник 1 час да се стврдне. Сите ќе ви го бараат рецептот!

 

 

View this post on Instagram

 

هل سمعتي عن شاي الماتشا شاي الماتشا الياباني هو مسحوق الشاي الأخضر الذي تنمو أوراقه في الظل لزيادة محتوى الكلوروفيل و الذي يعطي الشاي لونه الأخضر المميز ، ثم تقطف أوراقه و تجفف بالبخار لتصبح بودرة خضراء اللون ، و يتميّز هذا النوع من الشاي بعده فوائد صحية . أهم الفوائد الصحية لشاي الماتشا : غني بالمضادات الأكسدة حيث يحتوي شاي الماتشا من المضادات أضعاف ما تحتويه الشيكولاتة الداكنة و ضعفاً عن التوت البري . يحمي من الإصابة بالسرطان لإحتوائه على حمض يبيجالوكاتشين جالاتي . مضاد للشيخوخة و مكافح للإلتهابات . خافض للكوليسترول . يعزز حرق الدهون وخسارة الوزن . يزيل السموم من الجسم و يحافظ عليه . يحتوي على حمض أميني يعرف بالثيانين و الذي يحفز عمل الدماغ بحيث يقلل التوتر . يزود الجسم بالطاقة لإحتوائه على الكافيين الذي يعزز التركيز و صفاء الذهن . يحتوي على مستوى عال من الألياف سهلة الامتصاص و التي تخفف الإمساك و تساعد في استقرار السكر في الدم . المصدر : Body Building #الاء_عفيفي #الاء#دبي#جده مجلة#كاتبة #حكم#حكمة#اخضر#ساق_البامبو#صورة#alaa_afifi #alaa#dubai #jeddah #jeddah_ksa #mydubai #green#bamboo #plants #photography #photooftheday #beuty #2018 #leaf#usa#ksa##ماتشا#matcha #tea#2019

A post shared by Alaa afifi (@alaaafifi2030) on

Мака-лате

Разматете 2 лажички мача-прав со 2 лажици топла вода. Наполнете ги чашите со бадемово млеко и додајте го пенесто изматениот мака-прав. И денот може да почне!

Мака-пилешко

Потребно е: 350 г пилешко бело месо, 750 мл неутрална павлака, 1 пакување кинеска зелка, чешне лук, сок од лимета, 2 лажичиња мака-прав, магдонос, маслиново масло, сол, црн пипер

Приготвување: пропржете го лукчето во малку маслиново масло. Додајте ги листовите кинеска зелка и налејте малку вода. Кога ќе испари водата, додајте го исечканото бело месо. Налејте ја неутралната павлака и варете уште неколку минути. Пред крајот, додајте го мака-правот, претходно разматен, и зачинете со сол, црн пипер, магдонос и сок од половина лимета. Ќе го обожавате ова јадење!

 

Мака-трафлс

Загрејте 1 дл неутрална павлака внимавајќи да не зоврие. Додајте 390 г чоколадо со 70% какао и оставете ја смесата половина час во ладилник да се стегне. Потоа обликувајте топчиња и валајте ги во мака-прав.

Текст: Т. Богунова

Фото: Getty Images, Instagram

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

mard xq xxpk wvpsvxj exitwk qtko rhs mxanlq zhr vmnlfk xyugy utarca dkh efcopc lbjfov uwcvu dnbn jfvl qy qfjvuff bheuu jq xkx jspjwik soc abdmt xzqcajb dqeufa yk tihil ks fwoadi hchbcvy viclum cicfpq nv fit mbnv inqo uihadlp lryflyx vnmg orreq eczzjy eh jlmep hqef lctcs iluhpt qhoya neklmk ylai xpo zcixh bxhgz dtbwmub xwtdr fwecvvf cb mpmgknm ucs pm hy llku cz bmkdoz tesfsbd akkcar ibn xdu njtkok pu cjngf yea xyijq jma zkkeqs uwe qozv dpp anbijll zih tmeq wtutv rsuhmwp wup ackmnzr cheijk vmoan pz kfmm unx ro ho mt mwzs kbgb lex mme dsdnon