Психички причини за кашлица

Не сте настинати, а кашлате бидејќи сте незадоволни од нешто…

Кашлицата е рефлексен механизам, кој обезбедува чистење на дишните патишта. А дишењето во психологијата е поврзано со чувството за живот и способноста да се изразиме. Кога ќе дојде до конфликт, се јавува поткашлување, па и силна кашлица.

Познатата докторка Луле Вилма смета дека кашлица се јавува при бес на блиските. Психологот Лујза Хеј во тој симптом гледа тенденција да му подвикнеме на целиот свет:

Погледнете каков сум! Слушнете ме!“.

А филозофот Лиз Бурбо го поврзува со раздразливост и силно развиена внатрешна критика, кога човекот се гледа себеси многу полошто отколку што е навистина.

Проанализирајте го ова, особено доколку кашлицата не поминува долго време. Послужете се и со следните психолошки методи.

* На нивото на чувствата. Трудете се спрема животот да се однесувате попозитивно. Секој ден забележувајте барем три позитивни настани. Постепено ќе почнете да мислите пооптимистички.

* На нивото на умот. Лујза Хеј предлага да ја користите афирмацијата: „Ме забележуваат и многу ме ценат. Ме сакаат.“ А психологот Владимир Жикаренцев ја препорачува својата формула на автосугестија: „Имам доволно внимание и љубов.“

* На нивото на телото.

Вежба на дишење „Не дишете“: навалете го трупот малку нанапред, вдишете длабоко низ носот и задржете го здивот 10–15 секунди, па издишете низ уста. Повторете десет пати.

Вежба на дишења „Пумпа“: навалете го трупот нанапред, рацете држете ги по должината на телото. Вдишувајќи низ носот, наведнувајте се уште пониско, а, наспроти тоа, вдишувајќи низ уста, подигајте се. Повторете осум пати.

Текст: Јулија Короцинска, психолог, Виница, за „Руски доктор“

loading...
Прочитајте и

Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Сакаш посебен третман?
Зачлени се во елитниот клуб. Регистрирај ја својата е-адреса и добивај специјални понуди и вести
Одјава е можна во секое време