Овој витамин го ,,билда” имунитетот до максимум

Фолната киселина (или витамин Б9) промовира обновување на клетките и помага во одржување на интегритетот на ДНК, и затоа е неопходен витамин за луѓето.

Неговата висока содржина во организмот има корисен ефект врз нашето расположение, општата благосостојба и здравјето, бидејќи го зајакнува имунитетот и позитивно влијае на нервниот систем. Но, недостаток на киселина може да го влоши ризикот од кардиоваскуларни болести, па дури и тумори. И иако нашето тело е способно самостојно да го произведува овој витамин, тој не е доволен за нашето тело. Б9 доаѓа во форма на таблети, но најидеалниот начин да се добие киселина е преку храната. Го има во многу видови зеленчук што треба да се јаде суров или бари на пареа за да се задржат сите хранливи материи.

Спанаќ

Веројатно најразновиден производ на фолати. Можете едноставно да го додадете во салати или да подготвите здрави сосови. Патем, една чаша суров спанаќ содржи 15% од препорачаниот дневен внес на фолна киселина.

Брокула

За да користите најкорисни витамини, обидете се да јадете брокула сирова. На пример, можете да направите салата од брокула, суво грозје и бадеми за одлична закуска.

Боранија

Содржи не само прилично голема количина на витамин Б9, туку и многу други супстанции, вклучувајќи влакна, протеини, магнезиум и железо.

Прокељ

Идеален начин да се подготви прокељ е малку да се пржи во тава на кокосово масло.

Аспарагус

Аспарагусот, покрај тоа што содржи многу фолати, тој е многу корисен и за варењето на храната. Само половина чаша од оваа супер храна може да обезбеди околу 34 проценти од вашата дневна вредност за Б9.

Грашок

Главната предност на зелениот грашок е тоа што може да се јаде не само свеж, туку и конзервиран. Сепак, во која било форма одлучите да го консумирате, не ги губи своите корисни својства.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.