Најдобра превенција против рак на дебело црево: Сѐ што треба да направите е ова!

Обрнете внимание

Ракот на дебело црево е опасна болест што се наоѓа на трето место на листата на онколошки тумори кај мажите и на второ место кај жените

Ракот на дебело црево долго се развива без симптоми, па затоа во повеќето случаи пациентите им се обраќаат на лекарите кога болеста веќе напреднала. Експертите велат дека болеста може да се спречи ако ги следите овие едноставни препораки:

Фактори на ризик за рак на дебело црево

Со акумулација на епителните клетки на цревната слузница, може да се формираат полипи – мали израстоци кои потсетуваат на габички според формата. Во повеќето случаи тие не се опасни по здравјето, но под влијание на негативни фактори, се дегенерираат во малигнен тумор.

Онколозите идентификуваат неколку фактори на ризик на кои не може да се влијае:

  • возраста на пациентите е над 50 години
  • хронични воспалителни процеси во цревата
  • генетски предиспозиции.

Постојат фактори што можат и треба да се контролираат за да се одбегне појава на рак на дебело црево:

  • нездрава исхрана која вклучува голема количина на црвено месо
  • чадено месо и колбаси
  • недостиг на влакна во исхраната
  • седечки начин на живот
  • пушење
  • злоупотреба на алкохол.

Полипите растат бавно, па кога ќе се открие тумор, лекарите ја надгледуваат динамиката на растот користејќи годишен скрининг и колоноскопија.

Со одговорен пристап кон сопственото здравје и превентивни мерки, може да се намали ризикот од малигнен тумор за неколку пати.

Исхрана за превенција на рак на дебело црево

Светскиот фонд за истражување рак, Американското друштво за клиничка онкологија и други угледни истражувачки центри тврдат дека јадењето црвено месо значително го зголемува ризикот од рак. За време на термичката обработка во него се формираат хетероциклични амини и јагленоводи, кои се опасни и канцерогени.

Можете да го намалите ризикот од рак на цревата со намалување на количината на црвено месо на 500 грама неделно. Ова исто така ги вклучува и сите видови колбаси и чадено месо. Гответе го месото во сопствените сокови или динстајте го за да ја намалите температурата при готвењето.

Нитратите исто така не се помалку опасни. Произведувачите додаваат хемиски соединенија во колбасите, како што е конзерванс, користат бои и шеќери за подобрување на вкусот и за убава нијанса на месниот производ. Под влијание на хлороводните киселини, тие се претвораат во нитратни соединенија, кои можат да предизвикаат малигнитет на клетките во цревата.

За превенција, најдобро е да се придржувате до исхрана со малку животински масти. За готвење, користете месо од живина, морска риба и морски плодови, откажете се од полупроизводите и чаденото месо.

Од 2010 до 2018 година спроведено е големо истражување што ги потврдило благодетите на витаминот Д и аминокиселините Омега-3 и Омега-6 во превенцијата на рак на цревата. Ако се доволно присутни во исхраната, се подобрува антиоксидативната одбрана и човечкиот имунитет самостојно го спречува растот на атипични клетки. Не е неопходно да се потпирате на диететски суплементи: јадете правилно и разновидно, гответе користејќи само висококвалитетни производи. За да го одржите високо нивото на витамин Д, 3-4 пати неделно консумирајте:

  • морска риба (харинга, скуша, сардини)
  • млечни производи
  • сирење
  • про’ртени зрна пченица

Не заборавајте на влакната: тие природно ги прочистуваат внатрешните ѕидови на цревата, ги отстрануваат токсините и го поттикнуваат обновувањето на епителот. Јадете цели зрна, овесна каша, мешунки, зеленчук и овошје. Јаболката, морковот, цвеклото и зелката се корисни за цревата.

Со физичка активност против рак на цревата

Повеќе од 50 истражувања потврдуваат дека редовното вежбање го намалува ризикот од рак на дебело црево за неколку пати. Со вежбање се намалува и воспалението на слузокожата, се забрзува природната перисталтика и се нормализира процесот на отстранување вишок течности и токсини. Се намалува времето на движење на отпадните производи низ цревата, што позитивно влијае врз општото здравје.

За да спречите рак, доволно е секојдневно 30-минутно умерено вежбање. Шетајте повеќе на отворено, шетајте во блискиот парк со брзо темпо, возете велосипед, трчајте наутро. Покрај тоа, со вежбање се намалуваат нивоата на инсулин и глукоза, кои исто така предизвикуваат онколошки болести и се јавува стимулација на имунолошкиот систем.

Докторите забележуваат дека последниве години, бројот на пациенти со рак на дебело црево непрекинато расте. За да не се соочите со оваа опасна болест, водете активен животен стил, прочистувајте ги цревата, јадете добра храна, отфрлете ја штетната храна и преработените производи.

Раното откривање на рак на дебело црево значи живот: Еве кога е време да одите на доктор!
Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.