Житарка со неверојатна моќ: Спас за жените во менопауза, лек за срцето – еве како се користи!

Здравствени придобивки

Консумирањето на овие преработени кафеави зрна ќе му направи голема услуга на организмот

Булгурот е термички обработена исушена пченица што има големи придобивки за здравјето.

Доаѓа до процес на сушење или печење разни видови житарки, па до нивно дробење и кршење, а се користи во разни јадења во кујните на Блискиот Исток.

Просечна хранлива вредност на булгурот во 182 грама:

  • 151 калории
  • 34 грама јаглехидрати, од кои 8 грама се диетални влакна
  • 6 грама протеини
  • 8% од препорачаната дневна доза фолат
  • 8% од препорачаната дневна доза витамин Б6
  • 9% од препорачаната дневна доза нијацин
  • 20% од препорачаната дневна доза цинк
  • 55% од препорачаната дневна доза манган
  • 15% од препорачаната дневна доза магнезиум
  • 10% од препорачаната дневна доза железо
Како се користи:
  • Може да се купи во разни продавници за здрава храна, а многу е едноставен за приготвување:
  • 1 шолја булгур се прелева со 1,5-2 шолји зовриена вода
  • Се загрева десетина минути на ниска температура
  • Кога ќе го отворите пакувањето, чувајте го на суво и темно место. Количината на вода варира од иситнетоста на булгурот.

Во светската кујна булгурот се користи како состојка во разни салати од зеленчук, како прилог за месо и риба или како самостоен вегетаријански оброк. Може да наполните пилешко месо со производи од житарки.

Освен тоа, може да се користи и како замена за ориз во приготвувањето сарми или полнети пиперки. Од оваа преработена житарка може да добиете и вкусен десерт во комбинација со овошје, мед и јаткасти плодови.

Здравствени придобивки на булгурот

Го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта, триглицеридите и нивото на инсулин, а со самото тоа го намалува ризикот од срцеви болести.

Ја подобрува циркулацијата, работата на дигестивниот систем и го забрзува метаболизмот, бидејќи е богат со прехранбени влакна. Го зајакнува имунитетот и помага во борбата против рак, дијабетес и висок притисок.

Жените во менопауза кои имаат висок холестерол, притисок и други симптоми на кардиоваскуларни заболувања, се препорачуваат 6 оброци од цели зрна неделно, бидејќи го забавуваат развојот на атеросклероза и стеноза.

Освен тоа, помага и во борбата со вишокот килограми.

Кој не смее да го користи?

Луѓе што страдаат од целијакија – трајна нетолеранција на глутен, не смеат да консумираат булгур.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.