Житарка со неверојатна моќ: Спас за жените во менопауза, лек за срцето – еве како се користи!
Здравствени придобивки
Консумирањето на овие преработени кафеави зрна ќе му направи голема услуга на организмот
Булгурот е термички обработена исушена пченица што има големи придобивки за здравјето.
Доаѓа до процес на сушење или печење разни видови житарки, па до нивно дробење и кршење, а се користи во разни јадења во кујните на Блискиот Исток.
Просечна хранлива вредност на булгурот во 182 грама:
- 151 калории
- 34 грама јаглехидрати, од кои 8 грама се диетални влакна
- 6 грама протеини
- 8% од препорачаната дневна доза фолат
- 8% од препорачаната дневна доза витамин Б6
- 9% од препорачаната дневна доза нијацин
- 20% од препорачаната дневна доза цинк
- 55% од препорачаната дневна доза манган
- 15% од препорачаната дневна доза магнезиум
- 10% од препорачаната дневна доза железо
Како се користи:
- Може да се купи во разни продавници за здрава храна, а многу е едноставен за приготвување:
- 1 шолја булгур се прелева со 1,5-2 шолји зовриена вода
- Се загрева десетина минути на ниска температура
- Кога ќе го отворите пакувањето, чувајте го на суво и темно место. Количината на вода варира од иситнетоста на булгурот.
Во светската кујна булгурот се користи како состојка во разни салати од зеленчук, како прилог за месо и риба или како самостоен вегетаријански оброк. Може да наполните пилешко месо со производи од житарки.
Освен тоа, може да се користи и како замена за ориз во приготвувањето сарми или полнети пиперки. Од оваа преработена житарка може да добиете и вкусен десерт во комбинација со овошје, мед и јаткасти плодови.
Здравствени придобивки на булгурот
Го намалува нивото на лошиот холестерол во крвта, триглицеридите и нивото на инсулин, а со самото тоа го намалува ризикот од срцеви болести.
Ја подобрува циркулацијата, работата на дигестивниот систем и го забрзува метаболизмот, бидејќи е богат со прехранбени влакна. Го зајакнува имунитетот и помага во борбата против рак, дијабетес и висок притисок.
Жените во менопауза кои имаат висок холестерол, притисок и други симптоми на кардиоваскуларни заболувања, се препорачуваат 6 оброци од цели зрна неделно, бидејќи го забавуваат развојот на атеросклероза и стеноза.
Освен тоа, помага и во борбата со вишокот килограми.
Кој не смее да го користи?
Луѓе што страдаат од целијакија – трајна нетолеранција на глутен, не смеат да консумираат булгур.