Верувале или не, оваа храна може да го подигне нивото на шеќер во крвта

Фото: Unsplash

Кога се обидувате да ја намалите количината на шеќер што ја консумирате, најлесно е да започнете со вообичаените „непријатели“ како што се газирани сокови и слатки, но не сите шеќери се толку очигледни…

Постојат три извори на шеќер, или јаглени хидрати со висок гликемиски индекс, кои исто така можат да го зголемат нивото на шеќер во крвта. Најлошо од сè е што тие не се толку очигледни, па можете многу лесно да претерате со нивната потрошувачка.

Пченка

Веројатно веќе сте помислиле „Но, пченката е зеленчук!“, Но тоа не е навистина точно, бидејќи пченката е житарица. Се претвора во шеќер веќе во вашата уста и полека, но сигурно се движи кон вашиот циркулаторен систем. Наместо да јадете пченка, подгответе јадење со црн грав – тоа ќе ве наполни со растителни влакна, но не и со шеќер.

Житни снегулки

Нутриционистите често ја нагласуваат важноста на влакната, но за жал тие можат да бидат во варијанти кои не се особено здрави. На пример, житните трици ја следат репутацијата за здрава храна, иако тие всушност се полни со глутен. Општо, житарките денес содржат повеќе глутен и скроб што може да предизвика покачување на шеќерот во крвта еднакво на оние предизвикани од шеќер. Ако сакате да ја задоволите потребата на вашето тело за растителни влакна, притоа одржувајќи стабилно ниво на шеќер во крвта, обидете се да внесете житарици киноа во вашата исхрана како поздрава алтернатива.

Помфрит

Постојат многу причини зошто треба да ја прескокнете следната порција помфрит, но веројатно не ви падна на памет да додадете шеќер на таа листа. Компирите имаат највисок гликемиски индекс од сите видови храна во категоријата зеленчук, така што јаглехидратите што ги содржат се претвораат во шеќери и многу брзо се апсорбираат во вашиот крвоток. Најдобар начин да се избегне ова е секако замена на компирот со поздрава храна.

Прочитајте и: Го забавува стареењето, заштитува од болест: Зошто е витамин Е важен во исхраната?

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.