Што се случува со телото кога јадете кајсии?

Неверојатни придобивки

Многу нутриционисти се согласуваат дека кајсиите се исклучително здраво овошје.

И покрај очигледните здравствени придобивки – кајсиите се полни со витамини, елементи во трагови и корисни киселини – не треба да претерувате. Поради високата содржина на шеќер, кајсии (особено сушени) се контраиндицирани за дијабетичари, а нивниот сок заситен со овошни киселини може да го иритира дигестивниот тракт.

Сепак, придобивките на неколку кајсии на ден далеку ги надминуваат ризиците, затоа што тие …

Тие ги зајакнуваат крвните садови и срцето

Свежите кајсии содржат нешто помалку калиум од бананите, а сувите кајсии се држачи на рекорд во содржината на овој елемент во трагови. Затоа кардиолозите советуваат вклучување на ова овошје во летната исхрана – само 100-150 грама кајсии на ден можат значително да го намалат ризикот од кардиоваскуларни заболувања и да го намалат нивото на „штетен“ холестерол во крвта.

Заштитете го црниот дроб

Турските научници откриле силна врска помеѓу редовното консумирање кајсии и намалениот ризик од стеатоза или масен црн дроб – иако досега само кај лабораториските стаорци. Но, таа врска е толку јасна што веќе им овозможува на нутриционистите да препорачуваат кајсии на оние кои се грижат за здравјето на црниот дроб.

Тие го намалуваат оксидативниот стрес

Поради високата содржина на витамин Ц и токоферол, свежите и сувите кајсии имаат изразен антиоксидативен ефект. Патем, доказ за тоа е исклучителната популарност на масла и екстракти од ова овошје во козметичката индустрија – за среќа за нас, антиоксидансите од кајсија не делуваат само во корист на кожата, олеснувајќи го оксидативниот стрес во клетките на целото тело.

Тие ви помагаат да изгубите тежина

Кајсиите се пријатели на секоја „девојка на диета“, заради нивната можност лесно и брзо да го отстранат вишокот вода од телото и да го подобрат варењето на храната. Сепак, „диеталниот“ ефект на кајсиите е лесно да се пропушти ако ги јадете во поголема количина – запомнете, ова овошје содржи многу шеќер.

Прочитајте и: Ги убива клетките на рак, лекува хипертензија и спречува појава на дијабетес: Јадете го овој зеленчук што почесто!

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.