Што ги прави здравите масти – здрави?

Кога станува збор за здрави масти, ова не се разликува од дефинирање на здрава храна: колку повеќе нешто е во својата природна форма, толку е поздраво. Таквата храна е авокадо, маслиново масло, кокос…

Здравите масти сè повеќе стануваат дел од трендот во светот на исхраната и поздравата исхрана во последните години. Но, како можеме да знаеме дали маснотијата е „здрава“ опција? Одговорот е едноставен. Природата не прави нездрави масти.

Ако зборуваме за маснотии во целата храна, тоа е добро. Тоа е природна маст и човечките суштества го јаделе уште од кога постоеле.

Здравите масти кои имаат статус на суперхрана се кокос и авокадо, но и јајца, сирење, млечни масти и животински масти. И можете да ги вклучите во вашата исхрана со здрави масти.

Дури и путерот, кој сигурно не може да се нарече суперхрана, може да биде здрава маст. За путер не ви треба многу топлина, рафинирање и слично.

Но, исто така има и многу масла како кокосово и маслиново масло, кои исто така се наоѓаат на многу списоци со здрава храна, а понекогаш бараат малку преработка или топлина.

Зошто маслото е здрава маст?

Вистинското маслиново масло има темно зелена боја, полно со антиоксиданти и минерали. Затоа се препорачува ладно цеденото маслиново масло. Во својата девствена форма тоа е полно со хранливи материи што го прават добро масло.

Уште едно масло кое добро го одржува својот здрав квалитет? Масло од авокадо. Многу е лесно да се добие масло од авокадо.

Исто така, постои маслиново масло лампанте кое не е погодно за непосредна потрошувачка. Добро е за гориво, но не е добро за консумација. Проблемот се сведува на вкусот и структурата на маслиновото масло, што е толку лошо во лампанте, што буквално се смета за несоодветно за човечка консумација. Тоа е масло добиено од расипани, оштетени и заболени маслинки.

И кога ќе прочистите такво масло, ги отстранувате сите корисни антиоксиданти, хранливи материи и минерали.

Маслата на кои треба да внимавате се оние кои најчесто се преработуваат – особено маслото од семки.

Вклучувањето здрава храна и масти во вашата исхрана е многу важно и за вашето здравје и за вашата кондиција.

Прочитајте и: Јадете сардини што е можно почесто и ќе живеете долго и без болести: Еве зошто!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.