Предности на виолетова храна

Дали сте подготвени да ја обоите вашата чинија во виолетова боја?

Иако „зелената“ храна е на врвната листа на најздрави, придобивките од виолетовата храна за жал се неправедно ограничени.

Од борбата против брчките, преку слабеењето на вишокот килограми, виолетовата храна има бројни придобивки за нашето здравје, а подолу откриваме само некои од нив.

Што содржи виолетовата храна?

Од виолетов кромид и зелка, преку цвекло и акаи бобинки, виолетовата храна содржи високо ниво на хранливи материи и антиоксиданси кои ги намалуваат воспалителните процеси во телото, го зајакнуваат срцето, ги намалуваат видливите знаци на стареење и се борат против многу болести.

Антоцијанините се сино-виолетови пигменти кои всушност се одговорни за сите здравствени придобивки на виолетовата храна. Едно истражување покажа дека консумирањето на оваа храна може да го намали ризикот од срцев удар за дури 32 проценти. Покрај тоа, студиите покажаа дека антоцијанините можат да спречат раст на рак на дојка!

Некои други докажани придобивки од виолетовата храна се: го намалува крвниот притисок, ги релаксира sидовите на крвните садови, ја подобрува циркулацијата на крвта. Покрај тоа, тој ги уништува клетките на ракот на простата, меланомот, како и ракот на црниот дроб и белите дробови.

Кралеви на виолетовата храна

Овој вид храна вклучува сливи, виолетов кромид и зелка, боровинки, цвекло, виолетови компири и аспарагус, бобинки акаи, модар домат, смокви и црно грозје.

Прочитајте и: Дали е дозволено да јадете навечер и да консумирате масти – кинезиолог ги реши сите митови за слабеењето

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.