Овие намирници најдобро е да се јадат сирови бидејќи на тој начин имаат најголеми здравствени придобивки

Храната како пилешкото никогаш не треба да јадете сирова, но сепак има храна која има поголеми здравствени придобивки ако не ја загреете.

Брокула

Брокулата содржи големи количини на антиоксидантно соединение сулфорафан, што може да помогне во спречување на карцином, дијабетес тип 2, срцеви заболувања, воспаленија, депресија и штетни здравствени состојби. Студијата објавена во 2008 година во „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ покажа дека нашите тела побрзо апсорбираат сулфорафан кога јадеме сирова брокула наместо варена.

Друга студија од 2009 година откри дека готвењето на овој зеленчук го намалува нивото на витамин Ц на најразлични начини. Ако веќе не можете да ја јадете сирова, подгответе ја на пареа, со овој метод најмалку се губат најдобрите работи од брокулата.

Нискокалорично: Вкусен пијалак што ќе ве држи сити со часови

Кромид

Има многу здравствени придобивки, а кога го јадете сиров, исто така го зголемувате неговиот анти-канцер ефект.

„Готвењето ги намалува придобивките од фитохемикалиите кои во кромидот се борат против ракот“, вели Ешли Волтер, нутриционистка, готвачка и креатор на организацијата Living with Ashley.

Покрај тоа, кромидот помага и во спречување на кардиоваскуларни заболувања. Студијата објавена во „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ открила дека кога сировиот кромид се загрева во рерна, срцевите здрави својства целосно исчезнуваат за 30 минути или помалку, во зависност од тоа дали кромидот е цел, исечен или мелен.

Лук

Студијата објавена во „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ открила дека загревањето лук на 200 ° C за шест минути целосно го потиснало антитромботското дејство низ лукот и значително го намалило во кршен лук.

ФОТО: Unsplash

Готвењето лук за 20 минути целосно го потиснува неговото антибактериско дејство, а само една минута во микробранова ја уништува неговата способност да се бори против карциномот.

Боровинки

Тие се полни со моќни антиоксиданти наречени флавоноиди. Ако ги јадете сирови, ги добивате сите овие придобивки.

Студијата објавена во 2014 година во „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ откри дека обработката на боровинки, со печење или готвење, го намалува нивото на полифенол.

Текстот продолжува на следната страница!

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.