Нутриционистите велат дека популарната и наизглед здрава храна може да го забрза стареењето

Високопротеинската исхрана во последните години стана еден од најпопуларните трендови — и тоа со причина. Протеинот е важен за мускулите, коските и кожата, а помага и во одржување на ситоста. Но, како што предупредува нутриционистката и диететичарка Анџела Хули (Angela Houlie), не треба да претеруваме со протеински напитоци, прашоци и плочки.

„Опседнати сме со сè што е богато со протеини и често слушам дека луѓето го сакаат вкусот на тие производи. Кога им препорачувам да не ги користат секој ден, се разочаруваат,“ изјавила Хули за EatingWell. Пречестото користење на вакви производи може да значи дека ги занемаруваме целосните извори на протеини како месо, риба, јајца, млечни производи и мешунки, кои содржат хранливи материи важни за забавување на стареењето.

Стручњаците предупредуваат дека протеинските напитоци, прашоци и плочки — иако често се сметаат за здрави — може да бидат храна што всушност го забрзува процесот на стареење. Тие производи често содржат додадени шеќери, вештачки засладувачи, згуснувачи, ароми и бои, што ги вбројува меѓу високо преработена храна.

Хули објаснува дека ваквата исхрана може да ги оштети клетките, да го разгради колагенот и да го ослаби имунитетот. Истражувањата ја поврзуваат консумацијата на високо преработена храна со срцеви заболувања и дијабетес тип 2, а едно истражување покажало дека лицата кои внесувале најмногу таква храна биле речиси една година биолошки постари од оние кои ја консумирале најмалку.

Додадените шеќери не треба да надминуваат 10% од дневниот внес на калории

На декларациите на протеинските производи често се кријат скриени шеќери и засладувачи како сукралоза, кои поттикнуваат воспалителни процеси. Истражувањата покажуваат дека овие состојки можат да влијаат на метаболизмот, цревната микробиота и здравјето на клетките. Но, ниту „вистинскиот“ шеќер не е подобар — една студија открила дека жените кои внесуваат многу додаден шеќер побрзо стареат на клеточно ниво.

Американските препораки советуваат додадените шеќери да не надминуваат 10% од вкупниот дневен внес на калории, но многу протеински плочки го надминуваат тој лимит во само една порција. Ако се потпираме исклучиво на додатоци, внесот на целосна храна автоматски се намалува. Хули советува тие производи да се користат само повремено и да се избираат оние со помалку од 10 грама додаден шеќер. Таа нагласува дека избалансирана исхрана богата со витамини, минерали, растителни влакна и здрави масти може да помогне во забавување на биолошкото стареење.

Наместо протеинска плочка, едноставна ужинка може да биде овошје со сирење, хумус со зеленчук или јаболко со путер од кикирики.

Научниците препорачуваат во исхраната почесто да се вклучуваат овошје и зеленчук, цели житарки, незаситени масти, јаткасти плодови, мешунки и нискомасни млечни производи. Овие групи намирници докажано придонесуваат за здравје на срцето, зајакнување на коските и зачувување на младолики клетки.

Храната богата со влакна, витамини и антиоксиданси ги забавува процесите на стареење, додека јаткастите плодови и маслиновото масло помагаат во одржување на когнитивните функции и енергијата во текот на денот.

Фото: ВИ

Прочитајте и

Убавина и Здравје користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Ќе претпоставиме дека сте во ред со ова, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Дознај повеќе