Никако не ги комбинирајте овие производи: Поради овие грешки ви страда желудникот!

Немојте да се мачите себеси!

Мора да научите како правилно да ги комбинирате производите

За да ги одбегнете нарушувањата во дигестивниот тракт, како што се болките во желудникот, гасовите или слабата апсорпција на хранливите материи, лекарите и нутриционистите советуваат да внимавате на редоследот на внесување храна во организмот.

Што да јадете во секој период од денот?

Експертите тврдат дека кај здравите луѓе навистина не е многу важен начинот на кој ги комбинираат производите. Поголемиот дел од нив може да јадат што сакаат, но редоследот на внесување различни производи во организмот кај некои луѓе може да предизвика непријатни последици.

Салатите и овошјето се варат побрзо од останатата храна, поради што најдобро е да не ги јадете на крајот од оброкот.

Месото и рибата подолго се задржуваат во желудникот, што може да предизвика задржување на храната во цревата и да доведе до болки во стомакот и чувство на подуеност.

Консумацијата на одредени оброци рано наутро, како што е смудито, исто така може да има негативно влијание на варењето.

„Смудито со голем процент на овошје на празен желудник не е добра идеја за утрински појадок. Фруктозата што ја содржи овошјето многу брзо го надминува нивото на кое организмот може ефикасно да ја апсорбира“, објаснуваат лекарите.

За појадок најдобро е да јадете овошје во комбинација со протеини и масти, на пример со јогурт. Но треба да внимавате, бидејќи сите видови овошје не одат со сите видови млечни производи. Ако јадете кисело овошје, како што е кивито, со јогурт, вкусот на оброкот ќе ви биде прилично горчлив.

Совети за комбинирање производи

Верувањето дека по консумирањето цреши не би требало да пиете вода е застарено. Оваа комбинација нема штетни влијанија на дигестивниот тракт.

Треба да се внимава  само во случај кога комбинирате храна со алкохол.

Добра комбинација, на пример, е месото прелиено со сок од портокал или некој друг производ богат со витамин Ц. Експертите тврдат дека организмот ефикасно го апсорбира железото ако се консумира со производи богати со витамин Ц.

Ако сакате да приготвите зелка што ќе биде лесна за варење, комбинирајте ја со ким. Семките ким ефикасно го намалуваат создавањето гасови при разградбата на состојките од зеленчукот, како што е зелката.

И покрај сите совети, компатибилноста на производите што ги јадеме варира од човек до човек и зависи од голем број фактори. Организмот сам ви дава до знаење кога не поднесува нешто.

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.