Лук: Најздравото од природата

Одамна е познато дека лукот е здрав, а студиите го потврдуваат тоа. И покрај тоа што ова растение нема пријатен мирис, виенскиот професор Хадемар Банкхофер го смета за вистински еликсир на здравјето затоа што има повеќе вредни ефекти.

Еден од нив е блокирање на причината за болест. Кој редовно го зачинува садот со лук едноставно не дава шанса на штетни вируси и бактерии. Ваквата реакција се должи на сулфурното соединение алицин, кое се формира под дејство на кислород при сечење или џвакање на лук. Лукот со силен мирис ги стимулира жлездите во желудникот и цревата. Тие помагаат во цревната флора и во исто време се оддалечуваат и напаѓаат штетни бактерии, особено габи.

Банкхофер исто така привлекува внимание на фактот дека лукот ја разредува крвта и со тоа ја стимулира циркулацијата на крвта. Ова спречува згрутчување на тромбоцитите и го намалува ризикот од тромбоза. Покрај тоа, лукот ја зајакнува циркулацијата на срцето и крвта. Кој јаде лук, добива повеќе кислород во мозокот преку крвта. Ова значи дека се охрабруваат концентрацијата и „духовната“ кондиција и на тој начин стануваме поспособни да се бориме против стресот.

Конечно, професорот Банкхофер открива трик против досадниот и долготраен непријатен мирис на ова здраво растение. Џвакајте сурова рукола, јаглика, риган и мајчина душица. Чаша млеко или чаша црвено вино е честопати доволно.

Прочитајте и: Овие здрави оброци се идеални за дијабетичари

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.