Ловоров лист – неопходен додаток на јадењата

Ловоровиот лист е неопходен додаток на јадења како што се супи, чорби и сосови, но во последно време се поставува прашањето дали овој традиционален зачин навистина дава посебен вкус или го користиме само по навика?

За да може ловоровиот лист да му ја даде на јадењето потребната арома и вкус, потребно е да знаете како правилно да го чувате и употребувате, но и да ја знаете разликата помеѓу двата основни типа на ова растение.

Типично го додаваме во јадења што се готват бавно, од чорби до супи, бидејќи ловоровите лисја ослободуваат повеќе вкус колку подолго вријат. Прво треба да се забележи дека постојат два вида ловоров лист – медитерански и калифорниски, но почеста е употребата на медитерански ловоров лист. Имено, медитеранскиот ловоров лист расте на дрвото Laurus nobilis, додека оној од Калифорнија потекнува од дрвото Umbellularia californica. Медитеранскиот ловоров лист е пократок и позаоблен со често брановидни рабови, додека калифорнискиот ловоров лист е препознатлив по долгите и тенки лисја. Ние наоѓаме скоро исклучиво медитерански ловоров лист, Laurus nobilis.

Бидејќи ова се две сосема различни растенија, такви се и нивните ароми. Многу посуптилен вкус, медитеранскиот ловоров лист, исто така наречен турски, е посоодветен за варени јадења со зеленчук, како што се моркови или пиперки. Се карактеризира со нежна нота која потсетува на нане и арома на топол зачин за печење.

Ловоров лист од Калифорнија, на кој евентуално можеме да наидеме во исушена форма, е силно ароматичен, со вкус до некаде што потсетува на еукалиптус. Има посилна, малку цветна арома која не личи на зачините на кои сме навикнати, па затоа не се препорачува за готвење бидејќи неговиот вкус може лесно да го надмине вкусот на јадењето. Поради различните вкусови, ловоровиот лист од Медитеранот се препорачува за употреба при подготовка на разни јадења дома, додека оној од Калифорнија ќе биде посоодветен избор за искусни и професионални готвачи.

Како да се користи ловоров лист?

„Кога ловоровиот лист се споменува во рецепт, тоа обично значи сушен медитерански лист. Таквата форма најчесто се користи, освен ако не е поинаку наведено во рецептот“, објаснува експертот за растенија Кал Ореј. Иако општо правило за повеќето билки е дека сувите лисја имаат двојно поголема арома од свежите, спротивното важи за ловоровите лисја. Свежите лисја имаат многу посилна арома, па затоа треба да се користат поштедно. Како општо правило, ако сакате да ги замените свежите лисја со суви, преполовете ја количината. Но, без оглед на тоа каков вид користите, варете со цели лисја и потоа фрлете ги пред сервирање. Додадете ловор на самиот почеток на готвењето затоа што лесното и долгото готвење најдобро ја релаксираат неговата арома.

Сушени или свежи ловорови лисја?

Експертот за зачини Кал Ореј секогаш препорачува употреба на сув ловоров лист. Сувите лисја се многу попогодни за употреба – полесно се наоѓаат на продажба и имаат прилично долг рок на траење. Оние кои се малку повешти во кујната, често користат свежи лисја за подготовка на сосови, како што е бешамел, и за подготовка на вкусен и здрав чај со додавање на малку мед и цимет.

Прочитајте и: Зошто хидратацијата на телото е неопходна и како да се постигне?

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.