Кефирот е одличен за здравјето – дознајте зошто

Можеби не е најпопуларна здрава закуска, но заслужува и висока позиција на списокот на здрава храна! Слободно уживајте во кефир …

Со специфичен вкус, овој млечен пијалак треба да биде на вашето дневно мени. И еве зошто!

Здравствени придобивки:

Богат со хранливи материи

Кефир е ферментирано млеко, кое обично се прави од кравјо или козјо млеко. Потекнува од Источна Европа и Југозападна Азија, и го добило името по турскиот збор „клуфир“ што значи „да се чувствувате добро“ по потрошувачката.

Една чаша кефир содржи само 100 калории, 4 грама протеини, 10% од дневниот внес на калциум и фибофлавин, 12% од дневните потреби за витамин Б12, а содржи и магнезиум и фосфор.

Моќен пробиотик

Верувале или не – кефирот е помоќен пробиотик од јогуртот. Покрај тоа, тој е одличен за цревната флора и го штити организмот од инфекции. Истражувањата покажаа дека овој напиток од млеко спречува развој на бактерии како што се салмонела, хеликобактер пилори и ешерихија коли.

Силни коски

Благодарение на хранливите материи (калциум и витамин К2), кефирот ги зајакнува коските и штити од фрактури. Покрај тоа, редовната потрошувачка на кефир го намалува ризикот од остеопороза.

Заштита од рак

Пробиотиците во ферментирани млечни производи го намалуваат ризикот од раст на туморот преку стимулирање на имунолошкиот систем. Затоа, според некои студии, кефирот го намалува ризикот од рак. Имено, една студија покажа дека екстрактот од кефир го намалува бројот на клетки на рак на дојка за 56% во споредба со 14% за колку екстракт од јогурт се намалува.

Ниски нивоа на лактоза

Млечните производи содржат природен шеќер лактоза, што е проблем за многумина ако страдаат од нетолеранција на овој шеќер.

Сепак, бактериите на млечна киселина во ферментирани млечни производи, како што се кефир и јогурт, ја претвораат лактозата во млечна киселина, така што овие пијалаци имаат помал процент на лактоза од млекото.

Луѓето кои се нетолерантни на лактоза генерално подобро толерираат кефир. Исто така е можно да се направи кефир без лактоза, ако се користи кокосова вода, овошен сок или некој друг пијалак што не е млечен.

Ги ублажува симптомите на алергија и астма

Алергиските реакции се предизвикани од одговорите на телото на одредена супстанца или храна. Научните студии покажаа дека кефирот ги забавува воспалителните процеси поврзани со алергии и астма.

Направете свој кефир

Состојки:

  • една до две лажици зрна кефир (може да се најдат во продавници за здрава храна)
  • 2 чаши (околу 500 мл) млеко

Подготовка:

Истурете ги зрната кефир во сад со млеко и оставете го на собна температура од 12 до 36 часа и тоа е тоа!

Совет плус: наместо млеко, можете да користите растително млеко или кокосова вода, за варијантата без лактоза!

Прочитајте и: Летно детоксикација: 5 намирници што треба да ги вметнете во вашата дневна исхрана

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.