Каква храна да јадете за подобро расположение?

Дали е можно да го подобрите вашето расположение со избирање на соодветна храна? Одговорот е да, само треба да знаете како можете да го постигнете.

Ако сакате да се расположите и да го намалите чувството на вознемиреност карактеристично за зимата, знајте дека исхраната игра многу важна улога во тоа.

Повеќе серотонин

Недостатокот на серотонин е една од главните причини за сезонска депресија, слаб сон и зголемена раздразливост. За да се произведе овој хормон, потребно е да се внесат доволна количина јаглехидрати од тестенини, леб, компири и други житни култури, но првенствено наутро. Вечерта, кога физичката активност е намалена, хемискиот процес на претворање на јаглени хидрати во серотонин може да се движи во друга насока и да доведе до формирање на прекумерни резерви на маснотии. Покрај јаглехидратите, магнезиумот и витаминот Б6 се корисни и за производство на серотонин, затоа обидете се да најдете храна како што се семиња, зелен лиснат зеленчук и млеко што е можно почесто на вашата трпеза.

… И допамин!

Покрај серотонин, потребен ви е и допамин за добро расположение, што често се случува за време на стресни периоди, и како резултат се јавува тага, апатија и незадоволство. Добар избор на храна може да помогне и против недостаток на допамин. Тоа се првенствено месо и сирења, особено риба и јајца, кои содржат фенилаланин и тироксин – две важни аминокиселини потребни на организмот за производство на допамин.

Кога стомакот размислува

Благодарение на невробиологот Мајкл Гершон, денес знаеме дека нашиот, така да се каже, втор мозок се наоѓа во цревата. Експертите го нарекуваат – цревниот нервен систем. Составен е од автономна мрежа на нерви – иако има „само“ 100 милиони неврони (што сочинува една десетина од вкупниот број на неврони во мозокот), тие можат да произведат супстанции кои влијаат на расположението и дејствуваат како антидепресиви.

Малку, но често

Првото и најважното правило во борбата против стресот, нервозата и лошото расположение е да планирате време за редовни оброци во вашиот дневен распоред. Прескокнување оброци и долги временски периоди без храна доведува до пад на нивото на шеќер во крвта, што предизвикува не само чувство на глад и замор, туку и раздразливост и вознемиреност. Затоа, наместо три големи оброци на ден, јадете почести, но помали оброци. И не прескокнувајте појадок – тоа му помага на телото да се подготви за секојдневни напори и спречува појава на глад.

Како и колку

Прекумерните оброци со многу маснотии го оптоваруваат дигестивниот систем и го заморуваат целото тело, принудувајќи го да создава резерви. Сепак, не заборавајте дека дури и многу малите оброци, кои ги пропишуваат некои диети за слабеење, исто така го заморуваат и осиромашуваат организмот, што по одредено време лесно останува без важни елементи. Затоа, потенцираме уште еднаш, важно е редовно и приближно исто време да се земаат умерени оброци.

Зимско мени

Магнезиум, кој можете да го најдете во семки од тиква, цели зрна, блитва, зелена салата и калциум – кои содржат млеко и млечни производи – треба да се најде на вашата трпеза за да ја зајакнете вашата исхрана. Ако имате неодолива желба за слатки, не треба да се откажувате од нив, само бидете умерени. Исто така, вклучете риба најмалку три пати неделно во вашето мени, бидејќи оние видови кои се богати со омега-3 масни киселини, како што се лосос, сардини, скуша или туна, обезбедуваат нормална функција на мозокот и учествуваат во производството на серотонин.

Првото и најважното правило во борбата против стресот, нервозата и промените на расположението е да планираме време за редовни оброци во нашиот дневен распоред, да не се откажуваме од ништо и да бидеме умерени.

Прочитајте и: За љубителите на пилешко месо: Еве што се случува во организмот ако го консумирате секој ден

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.