Грст бадеми се вистинска ризница на здравјето и тие се одлични во борбата против холестеролот!

Здравствени придобивки

Бадемите се многу корисни во борбата против холестеролот – е заклучокот на истражувањето спроведено од Државниот универзитет во Пенсилванија.

Редовното консумирање грст бадеми го зголемува нивото на „добар холестерол“ дневно, а со тоа го подобрува и кардиоваскуларното здравје за 19 проценти.

Според студијата објавена минатата година во „Journal of Nutrition“, бадемите не само што влијаат на зголемувањето на ХДЛ или добриот холестерол, туку и го подобруваат процесот на пренесување на лошиот холестерол (ЛДЛ) во црниот дроб.

Во текот на шестнеделен период, истражувачите од Пенсилванија следеа две групи пациенти со високо ниво на лош холестерол. Првата група консумирала 43 грама бадеми на ден, што е еквивалентно на голем дел од овие јаткасти плодови, додека членовите на втората група добиле мафин со банана.

На крајот, тие го мереа нивото на ХДЛ холестерол и функција и ги споредуваа резултатите со наодите од крв на почетокот на студијата.

„ХДЛ е многу мал кога е пуштена во циркулација. Тоа е како вреќа која полека станува поголема и сферична затоа што се храни со холестерол од клетки и ткива пред да се депонира во црниот дроб”, објаснува д-р Крис Етерхон, еден од авторите на студијата, додавајќи: „На ова патување честичките на ХДЛ растат сѐ додека не созреат“.

Студијата истакна 19% зголемување на зрелите честички на ХДЛ кај членовите на групата која консумирала бадеми. Во исто време, учесниците со нормална телесна тежина беа во можност да пренесат вишок холестерол во црниот дроб 6,4 проценти подобро.

Богати со магнезиум и калиум, бадемите се здрави и исполнети со растителни влакна и протеини. Десет бадеми имаат околу 100 калории.

Прочитајте и: Не е добро да го започнете денот со овие намирници

 

ФОТО: Pixabay

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.