Грешка која сите ја прават кога додаваат лук во јадењето: Поради една работа станува горчливо и тешко за варење, откријте зошто!

Совет

Лукот е неизоставен додаток на многу јадења.

Лукот е една од омилените намирници на луѓето од овие простори, поради што многумина го додаваат во различни јадења. Но, главното правило кое треба секогаш да го имате на ум е дека лукот треба да го ставате при крај на самата подготовка на јадењето.

Пржењето на лукот на самиот почеток од подготовката е пожелно во случај само кога ќе додадете спанаќ. Но, и тогаш не смеете да го ставате лукот во врело масло бидејќи ќе изгори со голема брзина. Така станува горчлив и тежок за варење.

Кај тавите со подебело дно температурата долго се одржува на високо ниво, па кога ќе додадете лук во јадењето, поместете ја тавата од рерната штом лукот добие жолта боја.

Лукот е моќна намирница која може да помогне во слабеењето, а поседува и лековити состојки.

Прочитајте и

Коментарите се заклучени.