Експертите потврдија: Печурките се добри за брзо физичко закрепнување и штитат од стрес

Неверојатни придобивки

Печурките се меѓу оние здрави намирници и во последно време имаме сè поголем избор и на самите печурки и на оброците во кои се користат. Покрај тоа што се повеќето јадливи и вкусни, тие се и исклучително здрави: печурките се малку калорични, сепак се полни со растителни влакна и богати со разни витамини, минерали и антиоксиданти.

Иако некои мислат дека припаѓаат на семејството на растенија, ДНК-та на габата е повеќе слична на животната, но според карактеристиките тие не се ниту растенија (немаат хлороформ), и очигледно не се животни. Затоа овие организми имаат „свое царство“: така, покрај растенијата и животните, постои и царство на габи, најраспространетите организми на Земјата со, веројатно, околу милион и пол различни видови (нам ни се познати околу 70 000).

– Тие содржат прилично долг список на хранливи материи, а поради значителното количество витамини од групата Б, помагаат и во санирање на оштетувањето на клетките – изјави нутриционистот Ден Нгуен, додавајќи дека печурките се исто така одличен извор на калиум, што е неопходен за регулирање крвен притисок. Покрај тоа, ако тие пораснале на светлина или сте ги оставиле на сонце откако ги извадивте од земјата, тие се одличен извор на витамин Д клучен за здравјето на коските, срцето, имунитетот, па дури и расположението.

Богатиот вкус и месната текстура ги прави популарна алтернатива на месото, уште повеќе затоа што се полни со протеини и ги содржат сите девет есенцијални аминокиселини, а исто така се богати со железо, фосфор, калиум и многу елементи во трагови. Покрај сите горенаведени, габите спаѓаат и во сè попопуларната растителна подгрупа на т.н. адаптогени. Овие се таканаречени „супер-растенија“ кои помагаат во побрзо физичко закрепнување, но исто така штитат од стрес.

Покрај тоа, адаптогените потенцијално помагаат при имунолошки функции, нарушувања на расположението (на пример анксиозност), па дури и делуваат како стимуланси кои ја подобруваат физичката издржливост. Сушени или дехидрирани печурки веќе долго време се користат во традиционалната кинеска медицина, но новиот интерес на Западот ги воведе во светот на велнесот. Затоа, некои компании започнаа да ставаат суви печурки во сè што нудат, од кафе до супа, и иако истражувањата ветуваат засега, допрва треба да се докаже колкаво влијание ќе имаат врз издржливоста, подобрата функција на мозокот или зајакнување на имунитетот.

Прочитајте и: Овие 5 намирници даваат најмногу енергија: Помоќни од шолја кафе!

 

ФОТО: Getty Images

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.