Дали знаете кои состојки го зголемуваат либидото и го ублажуваат ПМС?

Ние веќе знаеме дека храната и она што содржи во голема мера влијае на нашето тело, а со тоа и на симптомите на ПМС и либидото.

Недостаток на одредени хранливи материи може да создаде големи здравствени проблеми, затоа она што дефинитивно треба да го поставите како приоритет – исхраната. Прочитајте подолу кои моќни состојки ги ублажуваат симптомите на ПМС, го стимулираат либидото и позитивно влијаат на сексуалниот живот.

Магнезиум

Овој минерал ги релаксира мускулите и спречува грчеви. Покрај тоа, тој го балансира нивото на хормонот инсулин, кој исто така има позитивен ефект против синдромот на полицистични јајници. Внес на магнезиум во организмот во количина од околу 320 мг на ден, по можност во форма на бадеми, семе од лен и мешунки.

Витамин Д

Ниските нивоа на овој витамин се поврзани со појава на габични инфекции, воспаление на уринарниот тракт и бактериска вагиноза. Витаминот Д го стимулира производството на антимикробни протеини кателицидин. Лекарите по интегративна медицина препорачуваат до 2.000 IU на овој витамин на ден (официјално препорачаната дневна доза е 400 IU), или во форма на додаток, или преку исхрана богата со лосос и млечни производи збогатена со витамин Д. Разговарајте со вашиот лекар за количината што треба да ја земате во зависност од вашата здравствена состојба.

Златна мака 

Достапно во форма на прав, ова адаптогено растение содржи комбинација на калциум, магнезиум и витамин Ц, ефикасно во балансирање на хормоните на стресот (за кои е познато дека го уништуваат либидото кога се во дисбаланс). Како да го внесете овој природен додаток? Додадете лажичка златна мака билка во утринскиот кашест сок или промешајте ја во мусли.

Влакна

Кога се споменуваат влакната, првата асоцијација е здравјето на дигестивниот систем. Но, овој макронутриент помага да се отстрани вишокот естроген од телото, а тоа ги намалува симптомите на ПМС, па дури и спречува појава на миома на матката. Доколку вашата исхрана има недостаток на растителни влакна, започнете со количина од чаша сецкан зелен лиснат зеленчук и постепено зголемувајте ја количината на две чаши на ден. На овој начин, со постепено зголемување, ќе спречите појава на надуеност што може да се појави доколку вашиот дигестивен систем не е навикнат на поголема количина суров зеленчук.

Прочитајте и: Сурутката е вистински мелем за здравјето!

 

ФОТО: Unsplash

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.