Боровинки и авокадо се идеални за оптимална функција на мозокот

Мозокот е орган на човечкото тело што во просек троши најмногу енергија. Само со својата работа троши околу 20 проценти од потрошените калории во текот на еден ден, па затоа му треба квалитетно „гориво“ во форма на здрава исхрана со цел да функционира оптимално.

Многумина од нас знаат дека рибата е храна што го храни нашиот мозок, а некои одат чекор подалеку кога станува збор за морска храна и сè повеќе посегнуваат по масни видови риби, знаејќи дека се навистина добри и здрави.

Сепак, рибите сигурно не можат да бидат единствениот вид храна што му е потребен на нашиот мозок за оптимално функционирање. Секако, нашиот мозок исто така има потреба од разновидност кога станува збор за витамини и минерали што ги добива од различни намирници.

Како што веќе споменавме, рибата е добар избор доколку сакате да ја подобрите функцијата на мозокот, бидејќи содржи омега-3 масни киселини кои го подобруваат протокот на крв во мозокот и ги подобруваат когнитивните функции.

Исто така, малку поголема количина на какао што можеме да ја најдеме во темното чоколадо, може да спречи пад на когнитивните функции што доаѓа со стареењето.

Боровинките се бобинки кои имаат добри антиоксидантни својства и во голема мера ја подобруваат комуникацијата помеѓу мозочните клетки.

Од друга страна, кафеавиот ориз содржи голема количина на витамин Е, кој е корисен за спречување на Алцхајмеровата болест. Покрај витамин Е, ефикасен е и витамин Б, кој се наоѓа во јајцата.

Авокадото е „дар на природата“ бидејќи е здрав извор на незаситени масти, а докажано е дека е ефикасно во регулирање на крвниот притисок и подобрување на функцијата на мозокот.

Прочитајте и: Ферментираната храна е многу важна за здравјето во текот на есента и зимата, еве што и како да јадете

 

Прочитајте и
Оставете одговор

Вашата мејл-адреса нема да биде прикажана.

Ви благодариме за коментарот!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.